Nyheter

Arkitekter marscherade för klimatet

27 september 2019

Trots ihållande regn deltog tusentals personer i fredagens klimataktion i Göteborg. Flera initiativ från arkitekter samlades under den gemensamma banderollen #Arkitekter för framtiden.

Annons
Foto Emelie Asplund

Arkitekterna samlades under en gemensam banderoll vid fredagseftermiddagens klimataktion i Göteborg. Max Halužan, Henrik Lindholm, Vanja Larberg och Silvia Orrego Briceño leder tåget.

Rädda klimatet! Nu, nu, nu! Ett hav av paraplyer rör sig långsamt från Bältesspännarparken till Gustav Adolfs torg i Göteborg. I slutet av tåget går arkitekterna.

– Vi vill visa unga att vi tar klimatfrågan på allvar. Det handlar om att agera utifrån barnperspektivet. De vuxna måste ta ansvar för framtiden, det kan vi inte lämna till barnen, säger Vanja Larberg, en av de demonstrerande arkitekterna.

Fredagens globala manifestation avslutar Week for future som hållits med anledning av FN:s klimatmöte i New York.

Annons

Det är också Greta Thunberg och hennes rörelse Fridays for futures uppmaning till klimatstrejk som fick ett gäng arkitekter att skriva en debattartikel. Och tillsammans med Sveriges Arkitekter Västra Götaland och nätverket Architects for future står de bakom initiativet att marschera i dagens manifestation, vilket fick snabb spridning runt om i landet. Under fredagen har en lång rad arkitekter engagerat sig i lokala klimataktioner.

– Det är kul att inspirera andra att engagera sig i klimatfrågan. Vi arkitekter har en nyckelroll i omställningen, säger Henrik Lindholm från nätverket Architects for future.

Silvia Orrego Briceño menar att arkitekternas olika yrkesroller inom stadsplanering och byggande påverkar riktningen i samhällsutvecklingen.

– Alla arkitekter jobbar med rumslighet där människan är i fokus. Vi planerar, utformar och samtalar kring dessa frågor, och har stora möjligheter att bidra till förändring, säger hon.

Author no image

Elisabeth Klingberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel