Gå till innehållet

Arkdes har lagt miljoner kronor på konflikten med Petra Gipp

Dagens Nyheter rapporterar att Arkdes har anlitat advokater och pr-konsulter som kostat närmare 1,7 miljoner kronor i den ännu pågående tvisten med arkitekten Petra Gipp och fotokonstnären Mikael Olsson.

Petra Gipp och Mikael Olsson har i flera år drivit frågan om att bli erkända som upphovsmän för sina verk vid Venedigbiennalen 2018 där de av Arkdes blev anlitade för att tolka Sigurd Lewerentz. Förra hösten tilldelades de upphovsrättsorganisationen ALIS pris för sin kamp.

– Vi har länge försökt få till en förlikning med Arkdes utan att nå några resultat, säger Petra Gipp till DN.

DN har tagit del av fakturor som skickats till Arkdes från en advokatbyrå och en pr-byrå och som gäller ärendet. DN summerar att tvisten kostat Arkdes runt 1,65 miljoner kronor.

Arkdes biträdande överintendent Karin Nilsson har svarat på DN:s frågor då överintendent Kieran Long inte velat ställa upp på intervju. Hon menar att kostnaderna beror på att Gipp och Olsson driver tvisten.

– Eftersom vi är en liten myndighet har vi varit tvungna att ta in kompetens utifrån, både i det juridiska och det kommunikationsmässiga, säger Karin Nilsson till DN.

Petra Gipp tycker att det är magstarkt hur Arkdes använt skattepengar:

– De hade kunnat välja vägen att be om ursäkt och åtgärda felet. Istället väljer de en väg där de lägger massvis av pengar på advokater för att skydda sig själva, säger hon till DN.

Mer att läsa