Gå till innehållet

Årets hus ska utses i tv

I höst är det premiär för det nya tv-programmet Grand Designs Årets hus. Sveriges Arkitekter har varit engagerade i arbetet med programmet.

Det är arkitekturkritikern Mark Isitt som är programledare och som ska ta tittarna med på resan till de olika objekten. 16 bostadshus tävlar i fyra olika kategorier.

– Jag kommer att hus gå husesyn i Sveriges mest uppfinningsrika och kreativa hem, prata med mästerarkitekterna som ritat och med dem som bor där, säger Mark Isitt i ett pressmeddelande från tv4.     

Priset delas ut i samarbete med Sveriges Arkitekter som varit med i arbetet med tv-programmet.

– Sveriges Arkitekter har föreslagit jurysammansättningen, så att det blev arkitekter från olika professioner, och har föreslagit juryledamöter genom en sammanställning av medlemmar som suttit i andra juryer. Vi har också bistått som bollplank i urvalsprocessen av projekt och har varit bollplank i utformningen av programupplägg och definition av kategorier, berättar Julia Hertzman, projektledare på Sveriges Arkitekter. 

Sveriges Arkitekter har också processlett juryns arbete. Juryns ordförande är arkitekten Petra Gipp som tidigare suttit i juryn för Kasper Salin-priset.

Programmet har premiär den 29 september på tv4 och tv4 play.

Mer att läsa