Gå till innehållet

Hemma i ateljén när inrednings­arkitekturen blir tv

I nya serien Hemma hos inredningsarkitekten hälsar SVT på hos sex inredningsarkitekter som visar och berättar om sina hem. En av de medverkande är inredningsarkitekten och konstnären Carouschka Streijffert.

Inredningsarkitekten, scenografen och konstnären Carouscka Streijffert visar upp sitt hem i SVT:s nya serie Hemma hos inredningsarkitekten som sänds onsdagar klockan 22 med start 23 mars.

Den 23 mars har serien Hemma hos inredningsarkitekten premiär på SVT. Sex onsdagskvällar klockan 22 hälsar producenten Ann Victorin på hos olika yrkespersoner som visar och berättar om sina hem. Urvalet är brett, från en stuga i Edsåsdalen till en 1600-talsvilla i engelska Sussex.

En av deltagarna är inredningsarkitekten, scenografen och konstnären Carouschka Streijffert.

I programmet tar hon med tittarna på rundvandring i hemmet och ateljén i en vidsträckt vindsvåning på Södermalm i Stockholm och i den enkla men funktionella sommarateljén och grovverkstaden på den egna ön långt ute i skärgården. Rumsligheterna är dynamiska, fulla med originella kreativa lösningar. I stadsvåningen finns väggfasta bokhyllor i ett före detta trapphus som går under namnet Lilla stadsbiblioteket. Glasade pardörrar till toaletten släpper in dagsljus och ger plats för en rullator om det skulle behövas.

– För mig handlar mina hem mycket om funktion, poesi och autonomitet, säger Carouschka Streijffert.

Just nu arbetar hon bland annat som konsult för en skola som ska byggas om. Hon tycker att det är bra att inredningsarkitekturens betydelse för både privata och offentliga miljöer lyfts fram.

För mig handlar mina hem mycket om funktion, poesi och autonomitet

– Jag har varit med i olika tv-program tidigare, som Roomservice och Från koja till slott, och förstått hur begränsade många människor är inför att inreda och gestalta sina egna hem. Många arbetsplatser inreds av möbelleverantörer och blir övermöblerade och livlösa, utan varken tydlig funktion, estetik eller poesi.

Sedan examen på Konstfack har Carouschka Streijffert vid sidan av arkitektuppdragen haft ett stort antal konstutställningar, skapat scenografier för teater, film och tv, skrivit böcker och manus. 1985 grundade hon galleriet Stockholm Mobile tillsammans med en annan av tv-seriens inredningsarkitekter, Jonas Bohlin.

Ann Victorin, som tidigare gjorde serien Hemma hos arkitekten för SVT, har tillsammans med reseachern Sofia Wikström valt ut de sex deltagarna från ett första urval på ett fyrtiotal namn. Målet var att urvalet skulle representera en bredd både i ålder, typ av hem och geografisk spridning.

– Det har varit jättespännande men väldigt svårt att välja deltagare. Det finns så otroligt många begåvade inredningsarkitekter i Sverige, säger Ann Victorin.

I de övriga programmen får tittarna följa med till Lucas Mortens gröna lägenhet i Varberg, Shideh Shaygans hattstuga i Edsåsdalen, Beata Heumans 1800-talshus i Hammersmith, Martin Brudnizkis pampiga lanthus i Sussex och Jonas Bohlins röda stuga i Gustavsberg.

KORT Om Carouschka Streijffert:

  • är arkitekt SIR/MSA med examen i inredningsarkitektur och möbelformgivning från Konstfack.
  • startade sin egna verksamhet Carouschka år 1978.
  • har arkitektuppdrag för bland annat offentlig och industriell verksamhet samt privata byggen och ombyggnationer. Parallellt med arkitektuppdragen har hon haft ett stort antal konstutställningar, skapat scenografier för teater, film och tv samt skrivit böcker och manus.

Mer att läsa