Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Arbetslösheten fortsätter att minska

Arbetslösheten bland arkitekter har minskat successivt under 2021. Ny statistik för november visar att den nu är nere på 1,8 procent.

– De nya siffrorna stämmer överens med det vi sett under hösten. Det har varit få uppsägningar på grund av arbetsbrist och många företag behöver anställa. Företagen verkar gå bra och ha mycket att göra överlag.

Det säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter apropå den nya statistiken från Akademikernas a-kassa.

Under 2020 hade Sveriges Arkitekter många ärenden om arbetsbristförhandlingar och uppsägningar. Enligt förbundets branschrapport började de första företagen göra uppsägningar under våren 2020. De ökade sedan under sommaren och hösten för att avta i november 2020. Arbetslösheten var som högst i september och oktober 2020, då den låg på 3,8 procent.

Sedan dess har många företag anställt igen. Men juristerna på Sveriges Arkitekter får inte så många frågor om återanställningar.

– Vi hör mer från medlemmar som byter jobb. Från företagen hör vi att de behöver anställa, men att de kan ha svårt att få tag på erfarna arkitekter, säger Jens Andersson.

Den senaste tiden har smittspridningen av coronavirusen ökat och det kommer nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Jens Andersson tror inte att det de kommer att påverka arkitektföretagen nämnvärt.

– Många har vant sig vid att arbeta utifrån den nya verkligheten, med restriktioner och distansarbete, så vi tror inte att det kommer att få så stor påverkan. Däremot kan det på nytt bli svårt att introducera praktikanter och nyanställda om arbetet mestadels måste ske hemifrån istället för på kontoren, säger han.

Mer att läsa