Gå till innehållet

Nystart för studenttidningar

Många studenttidningar har en rik historia. Lundagård, Ergo och Gaudeamus fyller alla 100 år under den kommande femårsperioden. Och KTH-tidningen Blandaren kan stoltsera med en utgivning som sträcker sig tillbaka till 1863. Men för renodlade nischtidningar som de vid arkitektskolorna är det knepigare att hålla liv i kontinuiteten. Studenter utexamineras. Generationsväxlingar måste till närmast årligen.

Förra våren gick Chalmers-tidningen 4ark i graven. Samtidigt såddes ett frö 80 mil norrut. UMA-studenten Stellan Gulde ville väcka liv i det insomnade Uman Magazine.

Han pratade ihop sig med studiekamrater och började skissa på ett nytt nummer. De kontaktade gamla redaktionsmedlemmar.

– Vi tittade på gamla nummer, pratade och fick bra insyn i hur jobbet organiserats tidigare. Därefter kollade vi intresset med andra studenter för att göra Uman, säger Stellan Gulde.

I höstas anslöt Tove Brunberg till arbetet med tidningen. Den 13 mars får duon skörda frukterna tillsammans med den uppåt 15 personer starka redaktionen. Då släpps den nya generationens första nummer – det sjätte sedan tidningen startade 2014.

Utöver tidningsproduktionen har redaktionen arrangerat seminarium respektive den kommande releasefesten, som även innehåller en utställning och ett panelsamtal.

– Genom att det funnits en optimistisk och idealistisk kärna har engagemanget spridits till de andra i tidningen, Stellan Gulde.

Hur har det gått att balansera studierna med tidningsproduktionen?

– Visst, vi har tagit oss lite vatten över huvudet genom att arrangera så mycket. Men samtidigt så har jag har varit väldigt inne i arbetet därför att det är så jäkla kul, säger han och Tove Brunberg ger sin bild:

– På något sätt har jag alltid vetat att min första prioritet är studierna. Jag är noggrann med att tidningen är något som är kul och när det har varit mycket arbete har jag påmint mig om det.

Temat för numret är skönhet – och titeln är kort och gott Beauty. Redaktionen kom överens om temat i höstas och har sedan dess arbetat med ett flertal infallsvinklar på ämnet.

– Att det är lite tabu har gjort det extra intressant.  Det är inget som det pratas särskilt mycket om på skolan, eller som man talar om när man värderar projekt – vilket jag har förståelse för. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det finns ett värde i att kunna prata om skönhet och indirekt om fulhet. Om man inte lär sig att prata om det under utbildningen, kan det bli svårt att prata om det under det faktiska yrkeslivet och med människor som inte är i branschen, säger Stellan Gulde.

Har ni saknat skönhetsfrågan i er utbildning?

– Det korta svaret är ja. Vi pratar mycket om vilken funktion en byggnad har, eller vad arkitektur kan bidra med till staden och samhället. Men ofta förbises frågan om estetik och rådande skönhetsnormer, säger Tove Brunberg.

Efter releasen är framtiden oviss för Uman magazine. Redaktionen består visserligen av studenter från alla årskurser på kandidatprogrammet, men Tove Brunberg eller Stellan Gulden kommer förmodligen inte vara kvar och leda arbetet med nästa nummer.

– Det finns nog potential att utgivningen ska kunna fortsätta, men det kräver att en engagerad kärna tar över, konstaterar Tove Brunberg.

Simon Bergström och Linn Nordlund driver tillsammans med studiekamrater KTH-tidningen Skalan.

På KTH har arkitekturtidningen Skalan ömsat skinn och fått en ny redaktion. Simon Bergström och Linn Nordlund hittade till tidningen hösten 2017.

Simon var med i en bokcirkel där han diskuterade arkitekturteori när han fick tips om att tidningen sökte nya redaktionsmedlemmar.

– Vi gick på ett uppstartsmöte där det kom fram att många i redaktionen skulle sluta. Då kände vi att det här kunde bli vår grej. Jag såg det lite som en möjlighet att skaffa egna teoretiska referenser, utöver dem vi får genom utbildningen, säger Simon Bergström.

Linn Nordlund hade skrivit tidigare och träffade Simon på mötet.

– Jag blev intresserad efter att ha läst Skalan och gillar tanken med bildning underifrån. Dessutom tycker jag att den teoretiska delen av vår utbildning brister lite, så det kändes skönt att själv få researcha.

De har tillsammans med fyra studiekamrater satt sin prägel på tidningens femte nummer som kom i november. Temat är liv och död. Det allvarsamma ämnet behandlas med både humoristiska illustrationer och lekfullhet i blandningen av fotografier och texter.

– Vi har haft tur i att allihopa gjort det här för att vi tycker det är kul. Det är ingen som skrivit för att ha det på sitt cv. Utan det här är något som vi alla är väldigt intresserade av och det har varit väldigt intressant att få grotta ned sig i ett ämne som man har valt själv, säger Linn Nordlund.

Simon Bergström slutar trean till våren och är inte med när nästa nummer färdigställs. Linn Nordlund fortsätter, men hittills är återväxten på redaktionen skral – ettorna lyser med sin frånvaro.

– Vi presenterade Skalan på en föreläsning och hade sedan ett öppet möte där ingen kom. Jag är lite rädd att det är en trend, där studenter känner att de inte har tid eller råd med ideellt arbete. Men vi fortsätter att försöka hitta folk till redaktionen, säger Linn Nordlund.

Mer att läsa