Gå till innehållet

Så fungerar inkomst­försäkringen

A-kassan ger ett bra skydd om man förlorar jobbet. Men vid lite högre lön blir det ändå en markant inkomstminskning. Det är där inkomstförsäkringen kickar in.

Fler arkitekter än på många år har förlorat sin anställning under det senaste året. För medlemmar i Sveriges Arkitekter är då inkomstförsäkringen en välkommen förmån som ingår i medlemskapet. Den försäkrar den del av lönen som ligger ovanför taket för a-kassan. Taket för a-kassan ligger på 33 000 kronor per månad.

– Många akademiker tjänar mer än 33 000 kronor i månaden. Därför har också de flesta fackförbund en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Den är helt enkelt till för att inkomstförlusten ska bli mindre vid arbetslöshet, säger Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter.

Medianlönen för arkitekter var enligt förra årets statistik 45 000 kronor och har man den lönen blir det en ganska stor skillnad i inkomst om man jämför att bara ha a-kassa eller att ha a-kassa och inkomstförsäkring.

Med bara a-kassa skulle man få ut cirka 19 000 kronor i månaden, det vill säga 80 procent av lönen upp till 33 000 kronor.

Med a-kassa och inkomstförsäkring skulle man få ut runt 25 600 kronor per månad, det vill säga 80 procent av hela lönen. Vid högre inkomster än så blir skillnaden ännu större.

Försäkringen gäller för inkomster upp till 100 000 kronor och den ger ersättning för max 120 arbetsdagar, alltså cirka ett halvår.

Inkomstförsäkringen gäller för medlemmar i Sveriges Arkitekter, men det finns ett antal undantag. Man måste också vara medlem i Akademikernas a-kassa. Försäkringen är nämligen knuten till a-kassan på så sätt att den räknas utifrån den inkomst som a-kassan fastslår. Är men inte med i Akademikernas a-kassa får man ingen inkomstförsäkring trots medlemskapet i Sveriges Arkitekter.

De allra flesta av våra medlemmar är med i Akademikernas a-kassa. Men det finns såklart ett fåtal som inte tycker att de behöver det och säkert några som tror att de automatiskt är med i a-kassan när de är med i facket.

Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter

– De allra flesta av våra medlemmar är med i Akademikernas a-kassa. Men det finns såklart ett fåtal som inte tycker att de behöver det och säkert några som tror att de automatiskt är med i a-kassan när de är med i facket.

Andra krav är att man är yrkesverksam och ej studentmedlem, att man har varit medlem i minst 12 månader före arbetslösheten och att man har arbetat minst 12 av de 18 senaste månaderna.

Inkomstförsäkringen gäller på samma sätt för företagare. De har samma rätt till den som andra, men det krävs att företaget läggs som vilande. Det har man bara möjlighet att göra en gång. En viktig sak att tänka på för företagare är att den ersättning som a-kassan räknar fram är baserad på lön och alltså inte på utdelning. Har man haft låg lön och hög utdelning kan man räkna med lägre a-kassa och inkomstförsäkring.

– En annan viktig sak att tänka på är föräldraledighet och hur den påverkar den inkomst som a-kassan fastställer. Det här är ganska komplicerat så mitt råd är att höra av sig till a-kassan och fråga. En medlem jag talade med drabbades negativt. Genom att han hade jobbat ”för mycket” under föräldraledigheten fick han lägre a-kassa.

Inkomstförsäkringen

Så funkar den:
• Inkomstförsäkringen fyller på ovanför taket i a-kassan upp till 80 procent av tidigare lön.
• Ersättningen är skattefri, men minskas motsvarande den skatt som annars skulle betalas.
• Ersättningen baseras på den normalinkomst som Akademikernas a-kassa fastställt.
• Den högsta månadsinkomst som försäkringen ersätter är 100 000 kronor.
• Ersättning utgår under högst 120 dagar.
• Den som vill försäkra sig för en längre period kan teckna en individuell tilläggsförsäkring.

För vem:
• Yrkesverksamma och aktiva medlemmar i Sveriges Arkitekter och Akademikernas a-kassa.
• Studentmedlemmar måste ha övergått till yrkesverksamt medlemskap minst sex månader före arbetslöshetens inträde.
• Du måste ha arbetat minst 12 månader under de senaste 18 månaderna.
• Du får inte ha sagt upp dig själv.
• Det krävs att du får inkomstrelaterad ersättning från Akademikernas a-kassa.

Mer att läsa