Gå till innehållet

Crawlen som kan rädda kroppen

Rörelsepauser är viktiga för att motverka stelhetskänsla och värk. Vi bad naprapaten Lena Dräckes beskriva en av sina favoritövningar som går bra att göra vid skrivbordet. Släpp tangentbordet och kör igång armbågscrawlen!

Namnet på övningen kommer av att det är armbågen som du följer med blicken när du sätter handen på axeln och följer med i överkroppen. När du utför övningen får du igång en rörelse både i skulderparti, axel och bröstrygg. 

– Man vill komma åt bröstryggen eftersom man sällan rör den, säger Lena Dräckes.

Genom att ta en sida i taget kan du ta ut en större rörelse och får en tydlig känsla av ökad cirkulation i muskulaturen. 

– Rörelsen tar tre minuter och då har du gjort den framåt och bakåt med båda sidor. Gör du det långsamt fokuserar du på att ta ut rörelsen ordentligt. Med armbågscrawlen motverkar du stelheten och får igång cirkulationen vilket blir skönt för stunden och förhindrar stumhet och spänning, säger Lena Dräckes.

Så gör du:

Stå upp. Sätt vänster hand på vänstra höften och höger hand på högra axeln.

Ta ut stora rotationsrörelser med armbågen, följ armbågen med blicken och låt överkroppen rotera med i rörelsen. Höften ska vara stilla hela tiden. Gör 20 rotationer framåt och sedan 20 rotationer bakåt i lugn takt. 

Byt sedan sida genom att sätta höger hand på höften och vänster hand på axeln och upprepa samma övning, 20 varv framåt och 20 bakåt.

Mer att läsa