Gå till innehållet

Vecka 8: Arena, kontor, aktivist och bostads­kvarter

Fotbollsarenan Nya Studenternas har fått pris som Årets idrottsarena 2023, ett pris som delas ut av tidskriften Sport och affärer. Arkitekt är Fojab som i anslutning även ritat nya delar av en bandyarena och två nya torg. Enligt jurymotiveringen har arenan ”snabbt blivit en viktig mötesplats för Uppsalaborna. Publiksnittet slogs återigen den gångna säsongen och landade på över 6 000 åskådare per match”.

Kontorshuset Nodi i Göteborg, ritat av White, får Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris 2023. ”Nodi tar träbyggnad till nya nivåer och visar hur man bygger klokt men också spänner bågen” står i motiveringen. Arkitekterna Joakim Hansson och Magnus Bunner tog emot utmärkelsen. Även Maria Flårback har varit ansvarig i projektet.

Arkitekt Måns Tham har fått Stockholms arkitektförenings pris Guldrummet för att han enligt juryn ”kombinerar verkshöjd med aktivism för allmänna arkitekturfrågor”. Senaste året har Måns Tham bland annat guidat politiker i Rålambshovsparken i Stockholm för att visa hur regionen kan bygga stadens nya tunnelbana utan att påverka parken negativt.

Kvarteret Svanen i Svedala centrum får Svedala kommuns arkitekturpris 2023. Kvarteret har tre nya flerbostadshus och ett bibliotek i bottenplan. Arkitekt är Open Studio arkitekter. ”Kvarterets tre nya bostadshus spelar och leker både till skala och uttryck med de kulturhistoriskt värdefulla röda tegelkvarteren inom Sandviks fabriksområde som ger stark identitet åt Svedala centrum”, står i motiveringen.

Har du också vunnit eller blivit nominerad till ett pris eller en utmärkelse, stort som smått? Eller fått ett stipendium? Tipsa oss! Mejla info och bild till arkitekten@arkitekt.se och skriv ”Priser och utmärkelser” i ämnesraden.

Mer att läsa