Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Vecka 44: Mångfald, gjuteri, stålbro och skola

PE teknik och arkitektur med vd Helena Hed har mottagit Allbrightpriset som delas ut årligen till det bolag som kan uppvisa ett vinnande koncept för jämställdhet, mångfald och inkludering. “PE teknik och arkitektur och Helena Hed imponerar med ett långsiktigt engagemang”, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.

Omvandlingsprojektet Gjuteriet av Kjellander Sjöberg har tilldelats Malmö stads stadsbyggnadspris 2023. ”Genom en rad tydliga och klokt avvägda grepp har Kockumsvarvets gamla gjuteri inte bara återbrukats, utan också upphöjts som det för staden viktiga kulturarv det är” står i motiveringen. Projetet är även ett av åtta svenska projekt som nominerats till EU-priset Mies van der Rohe award.

Varvsbron i Helsingborg, ritad av engelska arkitekten Stephen James för Ramboll, har vunnit Stålbyggnadspriset som delas ut av Stålbyggnadsinstitutet. ”Samspelen mellan rum och struktur, mellan massa, tryck och drag, bidrar till både ett effektivt materialutnyttjande, en upplevd spänstighet och en vacker plats att vara och röra sig på”, skriver juryn.

Tillbyggnaden av Tomtbergaskolan av HMXW arkitekter och Witte Sundell har vunnit Huddinge kommuns byggnadspris 2023. ”En byggnad där volym, skala och proportioner är väl anpassade och tillbyggnaden underordnar sig tydligt den ursprungliga skolbyggnaden som uppfördes 1923”, skriver juryn som utsåg finalisterna. Vinnaren utsågs via en omröstning på webben.

Har du vunnit eller blivit nominerad till ett pris eller en utmärkelse, stort som smått? Eller fått ett stipendium? Tipsa oss! Mejla info och bild till arkitekten@arkitekt.se och skriv ”Priser och utmärkelser” i ämnesraden.

Mer att läsa