Gå till innehållet

Vecka 13: Studentpris, träpris och årets bygge

Mysigt solrum med designelement i trä, bekväma sittplatser och utsikt över en trädgård.

Karl-Johan Gydell har tilldelats internationella Architecture for Health Student Award för sitt examensarbete inom vårdbyggnad på Chalmers. Hans projekt Golden Slumbers Family Hospice, ett tillfälligt hem för barnfamiljer där någon familjemedlem är sjuk, bedöms av juryn som mycket relevant och nyskapande.

Modern auditorium med trätrappor och synliga takbjälkar.

Sara Kulturhus i Skellefteå, ritat av White arkitekter med Robert Schmitz och Oskar Norelius som ansvariga, är vinnare av Träpriset 2024. ”En högtflygande ambition som når sitt konstnärliga crescendo i foajén som genom sin nästan hundraprocentiga materialkonsekvens framstår som ett av svensk samtidsarkitekturs mest karakteristiska rum”, skriver prisjuryn som bestod av bland andra Rahel Belatchew och Mark Isitt. Priset delas ut av branschföreningen Svenskt Trä vart fjärde år.

Renoveringen av Lunds domkyrka har utsetts till Årets bygge, en utmärkelse som delas ut av tidningen Byggindustrin. ”Med ett tidsperspektiv som närmar sig oändligheten, en imponerande innovationskraft och enormt hög teknisk skicklighet visar man en väg in i framtiden för hela branschen”, lyder motiveringen. Arkitekt för renoveringen är Tengbom med Erik Wikerstål som ansvarig.

Har du också vunnit eller blivit nominerad till ett pris eller en utmärkelse, stort som smått? Eller fått ett stipendium? Tipsa oss! Mejla info och bild till arkitekten@arkitekt.se och skriv ”Priser och utmärkelser” i ämnesraden.

Mer att läsa