Gå till innehållet

Vecka 11: Uppfinning, stadsbyggnads­pris och nomineringar

En ung man i en orange tröja och jeans.

Pavels Hedström, svensk arkitekt verksam i Danmark, har vunnit designtävlingen Lexus design award. Genom ett mentorprogram har han fått möjlighet att utveckla sin produkt Fog-X, en jacka som kan transformeras till ett skydd för vila som fångar in dimma och gör om den till dricksvatten.

En gata med byggnader och träd.

Flerfamiljshuset på Stora Ahlgatan 6 i Lund har tilldelats kommunens stadsbyggnadspris, ett pris som instiftats av kommunala fastighetsbolaget LKF. Ansvarig arkitekt är Pontus Tebäck på Fojab. ”Det nya bostadshuset har med sin fina gestaltning, genomarbetade detaljer och vackra materialval inordnats i ett kvarter med mycket höga kulturvärden och byggnaden har med självklarhet landat på platsen”, står i prismotiveringen.

Tre träböcker på ett bord bredvid en kaffekopp.

Nu är det klart vilka 20 som nominerats till årets arkitekturpriser som delas ut vid Arkitekturgalan 9 april. Sveriges Arkitekter presenterar kandidaterna till Guldstolen, Kasper Salin-priset, Landmärket, Planpriset och Kritikerpriset. Vid galan kommer även att avslöjas vilket av de nominerade projekten till Trafikverkets arkitekturpris som vinner. På bilden syns en av de nya prisplaketterna till Arkitekturgalan, formgivna av Sylvia Neiglick.

En röd ladugård med svart tak.

Kullabergs vingård i Skåne var först ut att bli nominerad till Träpriset 2024. Arkitekt är Berglund arkitekter med Paulina Berglund som ansvarig. Branschorgansiationen Svenskt Trä som ligger bakom priset, publicerar en tv-serie där man följer prisjuryns resa och de nominerade projekten. Vinnaren avslöjas den 21 mars.

Har du också vunnit eller blivit nominerad till ett pris eller en utmärkelse, stort som smått? Eller fått ett stipendium? Tipsa oss! Mejla info och bild till arkitekten@arkitekt.se och skriv ”Priser och utmärkelser” i ämnesraden.

Mer att läsa