Gå till innehållet

Yellon vinner tävlingen om badhus i Helsingborg

Den inbjudna arkitekttävlingen om det nya Oceanbadet i Helsingborg vanns av ett svensk-norskt team bestående av svenska Yellon och norska Lund och Slaato samt Bjørbekk och Lind.

”Niveau+ är en byggnad som är mycket stark i sin karaktär som kommer att stärka Helsingborg som resmål. Detta kan bli en mycket välfungerande, attraktiv och spännande badanläggning.”

Så skriver tävlingsjuryn om vinnarförslaget för Oceanbadet i Helsingborg.

Syftet med den inbjudna arkitekttävlingen var att gestalta ett nytt badhus som tillför kvalitet till den nya stadsdelen Oceanhamnen. I tävlingsuppgiften ingick också att föreslå utemiljö och skissa på en visuell och funktionell koppling till Havsbadet som planeras i närliggande hamnbasäng.

Vinnarförslaget har tegel i fasaden och trä i konstruktion och interiör. En lösning som sticker ut är att familjebadet ligger en våning upp. Byggnaden är omgiven av gröna slänter.

Sektion genom familjebadet.

Övriga team som bjudits in att delta i tävlingen var White arkitekter; Wingårdhs/Tredje natur; Zaha Hadid architects/Sweco architects/Land Italia samt ÅWL/Buro Happold.

Det nya badhuset ska enligt planen stå färdigt sommaren 2027.

Om vinnarteamet

Det svensk-norska vinnarteamet för Oceanbadet består av:

Yellon genom Tomas Hansen, Oskar Edforss, Rodrigo Yañez, Frida Arebo och Linda Regalbuto. 

Lund och Salaato arkitekter genom Espen Pedersen, Pål Bjørnstad, Axel Fiske, Johannes Michael Bak, Truls Glesne och Ørjan Husby. 

Bjørkbekk och Lindheim landskapsarkitekter genom Jostein Bjørbekk, Nuno Almeida, Svein Erik Bergem och Maite Krukemeier.

Mer att läsa