Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

White vann i Skellefteå

Robert Schmitz och Oskar Norelius på White Arkitekter är ansvariga arkitekter bakom förslaget Sida vid sida som vann den allmänna tävlingen om ett nytt kulturhus i Skellefteå.

Vinnande förslag till kulturhus och hotell i Skellefteå av White Arkitekter genom Robert Schmitz och Oskar Norelius.

Tävlingsuppgiften var att ge förslag till hur ett Kulturhus och ett hotell kan gestaltas och förankras i Skellefteås stadsbild. Vinnararkitekterna beskriver hur byggnaden består av olika byggnadskroppar, skräddarsydda för den verksamhet de rymmer, som tillsammans bildar en levande helhet.

”Variationen speglar Skellefteås stadsbild och förhåller sig till omgivande byggnaders varierade höjder och gatuliv” skriver arkitekterna i sin presentation.

I entrén och dess trappa ”kulturtrappan” ska alla verksamheter kopplas samman med varandra och med hotellet som ligger i byggnadens höga del, med skybar och spa högst upp.

”Kulturtrappan kommer att bli en central mötesplats för alla generationer”, skriver juryn i sitt utlåtande.

Entrén med "kulturtrappan".

Entrén med “kulturtrappan”. Illustration: White Arkitekter

Tanken är att huset ska byggas i trä. Fasaden är klädd med lameller i trä och guldfärgad aluminium.

”Byggnaden utstrålar lokal förankring genom sin träkaraktär där träet ger identitet till byggnaden”, skriver juryn.

Totalt kom det in 55 förslag i tävlingen, varav 37 var från Sverige. Det delades även ut ett andrapris som gick till Filip Lipinski, Juras Lasovsky och Hanna Johansson (Möjligheternas hus) samt fem hederomnämnanden till Liljewall Arkitekter, AART Architects, Wingårdh Arkitektkontor, Sandellsandberg Arkitekter i samarbete med Tyréns arkitekter, samt till Worksonland Arkitektur og Landskap.

Sektion genom kulturhuset och högdelens hotell.

Sektion genom kulturhuset och högdelens hotell.

Fakta Vinnarförslaget Sida vid sida

Förslagsställare till det vinnande förslaget är White Arkitekter genom Robert Schmitz och Oskar Norelius. Medarbetare: Axel Bodrus Wolgers, Anders Johnsson, Björn Vestlund och Marta Bohlmark. Landskap: Karl Tyrväinen. Miljö: Sarah Dahman Meyersson. Bilder: Katharina Björlin Wiklund och Robert Niziolek. Konstruktör: Florian Kosche och Sandra Heese Elbe.

Mer att läsa