Gå till innehållet

Volontärarbete ger mening i kristider

Hon kom till Sverige för en doktorandutbildning i arkitektur. Nu tillverkar Annie Locke Scherer också skyddsutrustning för vårdboenden under coronakrisen.
– Jag vill bidra på något sätt, inte bara genom att stanna hemma, säger hon.

Annie Locke Scherer har just avverkat ett eftermiddagspass i den tillfälliga förklädesfabriken på kulturcentret Blivande i Frihamnen i Stockholm. Det blev runt 60 färdiga förkläden för hennes del. Det första hon gjorde idag var det hon själv skulle använda under arbetspasset som består av att klippa plasten efter mallar och svetsa samman sömmarna till förkläden.

– Jag är rätt van vid att tillverka saker praktiskt genom mitt arbete som arkitekt och att bygga på festivaler. Men också vårt sätt att organisera arbetet för festivaler är användbart. Vi kan snabbt ställa om och organisera många människor i rätt kaotiska situationer, säger hon.

I början av förra året öppnade Blivande i en lokal i Frihamnen, en kollektiv verkstad och kulturcentrum där Annie Locke Scherer är delaktig. När det i slutet av mars stod klart att antalet smittade av covid-19 ökade i Sverige och att vården hade brist på skyddsutrustning beslöt medlemmarna i Blivande att omvandla lokalerna till en fabrik för skyddsutrustning; Blivande – Crisis Response. Inom några dagar hade de organiserat en produktion baserat på volontärer och donationer. Till en början tillverkade de också visir men nu enbart skyddsförkläden i plast.

De första dagarna lärde Annie Locke Scherer upp andra att skapa mönster från mallar och att tillverka förkläden. Snart tog andra vidare produktionen till Förklädesfabriken i Farsta, en tidigare danslokal som kunde rymma fler volontärer. Annie Locke Scherer var på plats under de första dagarna för att instruera. På det sättet har verksamheten sen spridits också till Farsta, Täby, Bagarmossen, Uppsala, Göteborg och Östersund.

– Arbetssättet går ut på att om varje person som kan lära flera andra att utföra en uppgift så kommer den samlade kunskapen snabbt att växa, ”each one teach one”, förklarar hon.

Tillgången på skyddsutrustning i vården i Sverige har kontinuerligt blivit bättre men fortfarande är det sjukhusen som prioriteras. Blivande har levererat förkläden till sjukhus men 90 procent av skyddsutrustningen går till vårdcentraler, äldreboenden och hemtjänst.

– Många hör av sig till oss och vi kan se att behovet fortfarande är stort, säger Annie Locke Scherer.

Plasten för förklädena doneras kontinuerligt och volontärer med bil både hämtar upp material och levererar till vårdinrättningar. Just denna dag blev det ett avbrott i produktionen när plasten tog slut men en vanlig dag kan mellan 250 och 500 förkläden tillverkas, beroende på hur vana tillverkarna är.

– Vi tar emot alla donationer, också mat och packlådor, men den dubbelvikta plasten på rulle är den bästa. Då slipper vi svetsa mittensömmen i förklädet och produktionen går snabbare.

Känslan av att göra nytta driver henne att åka hit denna lediga dag.

– Jag tror det är många med mig som vill agera under krisen. Vi uppmanas att stanna hemma, vilket också är viktigt såklart, men här kan vi göra nytta istället.

Tillverkning av skyddsförkläden

Blivande Crisis Response började i slutet av mars att producera skyddsförkläden. Initiativet har spridits till bland annat Förklädesfabriken i Farsta.

Stockholm Makerspace har gjort mallarna till skyddsförklädena.

Mer att läsa