Gå till innehållet

Vinst på WAF: ”Vårt projekt var annorlunda”

Vårdcentralen Nötkärnan i göteborgsförorten Bergsjön gick under torsdagen segrande ur sin klass på World Architecture Festival, WAF, i Berlin.

Nötkärnan vann klassen för färdigställda vårdbyggnader, och har därmed kvalificerat sig till festivalens finaldag. Ansvariga arkitekter för projektet är Gert Wingårdh och Anders Olausson från Wingårdh Arkitektkontor. Det var den sistnämnde som stod för presentationen inför juryn, och efter att vinsten tillkännagivits var han glad men samtidigt överraskad.

Andreas Olausson.

Anders Olausson.

– För mig personligen  är det bara en konsekvens av att jag råkar jobba på Wingårds. Där finns alla de fantastiska människorna som har gjort det här till verklighet. Och den fantastiska klienten, Christer Andersson.

Hade du något på känn under presentationen idag?

– Nej absolut inte. Ärligt talat kändes det som att vårat projekt var ganska annorlunda mot alla de andra. Vårt är på 1 600 kvadratmeter och där fanns megaprojekt med helt annan komplexitet på 40–50 tusen kvadratmeter. Det är märkligt att jämföra dem.

Det kanske var det faktum att ni stack ut?

– Jo, vi och Foster hade enklare projekt och det är klart att de är lättare att ta till sig för juryn, som får ett bombardemang av information på kort tid.

Juryn beskriver projektet som ”en tydlig, elegant lösning som tar in naturen direkt in i den läkande miljön” medan dess ”smarta fasadmanipulation ger en illusion av djup”.

Vinsten innebär att Nötkärnan nu går vidare i tävlingen om totalpriset för årets bästa färdigställda byggnad, vilken avgörs på fredag kväll. Nötkärnan är dessutom sedan tidigare nominerad till Kasper Salinpriset, som delas ut 29 november.

Även projektet Södra entrén i Helsingborg, ritat av Tengbom, gick under torsdagen vidare till final i kategorin små projekt. Projektet presenteras av Patrik Ekenhill.

Södra entrén i Helsingborg av Tengbom.

Södra entrén i Helsingborg av Tengbom.

 

Mer att läsa