Gå till innehållet

Vinst för Erik Giudice i tävling om ny arkitektskola i Århus

Svensk-franska Erik Giudice Architects är en av tre vinnare i den öppna idétävlingen om en ny arkitektskola i Århus.
– Det känns jätteroligt. En arkitektskola är varje arkitekts dröm att rita, säger Erik Giudice.

En porös byggnad som släpper in staden genom stråk och en piazza i markplan där studenter och invånare kan mötas. Det blev det vinnande konceptet för Erik Giudice Architects som tillsammans med de två danska kontoren Brian Vargo, Jonas Nielsen & Mathias Palle och Atelier Lorentzen Langkilde prisades av juryn på måndagseftermiddagen.

– Vi har ritat en ganska rå byggnad som kan ta stora utvecklingar. Den är djärv i designen men samtidigt återhållsam med neutrala rum som kan användas till mycket, förklarar Erik Giudice när Arkitekten når honom över telefon i Paris.

De tre förslagens fokus på flexibla lokaler och en skola i dialog med det omgivande samhället var också de aspekter som preminerades av juryn.

– De styr oss mot att vara ett öppet arkitekturlaboratorium – eller en arkitektfabrik – vilket inte bara kommer att gynna skolan men också staden och branschen, säger Torben Nielsen, jurymedlem och rektor för Århus arkitektskola i ett pressmeddelande.

Sammanlagt fick statliga Bygningsstyrelsen in 235 förslag från 47 nationer till vad som kallas New Aarch-projektet, vilket innefattar en ny arkitektskola samt en utveckling av området Godsbanearealerne. Tanken är att skolan skall bidra till en helt ny stadsdel.

Atelier Lorentzen Langkildes förslag.

Atelier Lorentzen Langkildes förslag.

 

Brian Vargo, Jonas Nielsen & Mathias Palles förslag.

Brian Vargo, Jonas Nielsen & Mathias Palles förslag.

Inget av de vinnande förslagen kommer att uppföras i sin nuvarande form. Den ganska ovanliga tävlingen är uppdelad i två steg där de tre bidragen ska användas som ramverk och inspiration för briefen till nästa tävlingsfas som inleds i sommar. I denna tävlar de tre segrande kontoren på lika villkor mot tre pre-kvalificerade team: danska Big, franska Lacaton & Vassal och japanska Sanaa.

Mer att läsa