Gå till innehållet

Vinnare föreslår en ny metropol i Öresund

Det blev Urban Skogmar och Beryl Boonzaaier på Sweco Architects i Malmö som tog hem segern i idétävlingen Imagine Open Skåne. Förslaget är en ny stad bortom nationsgränserna.

Vinnarförslaget har mottot Ge mig era trötta och utgörs av en ny stad söder om Öresundsbrons fäste i Malmö, på Amager i Köpenhamn och på tre helt nyskapade öar i Öresund.

”Förslaget adresserar migration och befolkningsökning men problematiserar framförallt nationsgränserna. Det målar upp en slagkraftig och högaktuell politisk vision och ett stadsbyggnadsgrepp som ökar konkurrenskraften i hela regionen”, skriver juryn i sitt utlåtande.

Vidare kallar juryn förslaget ”en oväntad ny europeisk metropol som får symbolisera en tro på framtida hållbara, täta och urbana samhällen”.

Staden som föreslås i vinnarförslaget ska byggas bland annat på tre nyskapade öar och ha fyra förbindelser över Öreund.

Staden som föreslås i vinnarförslaget ska byggas bland annat på tre nyskapade öar och ha fyra förbindelser över Öresund.

Andra pris i tävlingen gick till Tengboms stadsbyggnadsstudio i Stockholm genom Jenny Lindelöf, Joakim Lindmark, Annica Fagerberg, Sara Peny och Evelina Öberg. Deras förslag, Imagine all the people, är att införa en allmän civilplikt som syftar till att motverka segregation. Tredje pris gick till Oskar Mellegård & Henrik Lizell som med förslaget Jordbruksteatern som vill knyta samman stad och land genom att göra åkerlandskapet tillgängligt för rekreation.

Vinnaren i tävlingen fick 150 000 kronor i prispengar. Andrapris var 100 000 kronor och tredje 75 000 kronor. Fem förslag fick dela fjärdeplatsen med 25 000 var i prispengar.

Urban Skogmar och Beryl Boonzaaier vid prisutdelningen den 19 augusti.

Urban Skogmar och Beryl Boonzaaier vid prisutdelningen den 19 augusti.

Imagine Open Skåne 2030 arrangerades av Sveriges Arkitetkers lokalförening i Skåne i samarbete med Region Skåne. Tävlingen var öppen för alla och syftet att bredda debatten om Skånes framtid. Totalt kom det in 62 bidrag i tävlingen. Samtliga förslag visades för allmänheten på Form Design Center i Malmö under maj och juni och kommer nu att ställas ut igen.

Samtliga bidrag finns även tillgängliga på Sveriges Arkitekters hemsida.

Mer att läsa