Gå till innehållet

Villaarkitektur i fokus i Grand designs

I mitten av november är det premiär för tv-serien Grand designs på TV4 och TV4 Play. Under första säsongen följer journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt sex unika byggprojekt.

Med start den 16 november sätter serien Grand designs fokus på unik villaarkitektur. Programmet produceras av TV4 efter en engelsk förlaga. Under första säsongen följer journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt sex olika husbyggen från första spadtaget till färdigt hus. Inspelningarna har pågått under två år.

Till skillnad från många andra husbyggarprogram är det inte människorna som bygger som står i centrum, berättar Mark Isitt.

– En förutsättning för mig för att vara med är att det är husen som spelar huvudrollen. Flera av personerna som medverkar har också valt att vara med i vårt program av det skälet.

Bland de sex projekten finns både bostadshus och fritidshus i olika delar av landet. Det första avsnittet följer ett husbygge i Grötlingbo på Gotland.

– Leo Beccari har ritat ett fenomenalt hus som verkligen maxar vad ett fritidshus kan vara. Alla sex villorna har ambitionen att tänja gränser. Människorna som bygger är visionärer som i många fall riskerar allt för att förverkliga sina drömmar, säger Mark Isitt.

Urvalet av projekt har skett både utifrån vad arkitekturen lovar och vilka beställarna är.

– Om jag hade fått bestämma hade vi valt hus uteslutande efter arkitekturen. Men det är beställarnas öden som gör att ett arkitekturprogram av det här slaget kan slå igenom brett. Jag tycker att TV4 har närmat sig arkitekturen med ett öppet sinne och med en ambition att göra husen rättvisa.

I avsnitten medverkar även husens arkitekter på ett hörn.

– Självaste Jonas Bohlin ritat en av kåkarna, i samarbete med Hans Murman, och Måns Tham har ritat ett hus i Åre som är fantastiskt fint. Gert Wingårdh har också ritat ett väldigt imponerande hus. Ariel Ramirez var en ny bekantskap för mig, han har ritat ett fint hus på Lidingö.

Grand designs har premiär den 16 november 20.00 i TV4 och TV4 Play.

Mer att läsa