Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

”Viktigt att kommuner vågar satsa i osäkra tider”

I dagarna inleds jakten på tomter till stadsbyggnadstävlingen Europan, som riktar sig till unga arkitekter. Urvalsprocessen pågår fram till september.
– Nu behövs innovativa idéer för framtidens städer mer än någonsin, säger tävlingssekreteraren Carolina Wikström.

Temat för Europan 16 är Living cities. En inriktning som går hand i hand med Sveriges nya arkitekturpolitik Gestaltad livsmiljö och dess fokus på ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle. Nya i styrelsen är också Christer Larsson, som tog fram den nya politiken, och riksarkitekt Helena Bjarnegård, som arbetar med dess implementering.

– På vårt senaste möte underströk riksarkitekten hur viktigt det är att kommunerna nu inte stannar upp utan planerar framåt. Europan kan användas som ett verktyg för att starta samhället igen efter coronakrisen, säger Carolina Wikström som ihop med kollegan Frida Öster genom Asante arkitektur och design utgör Europans svenska sekretariat.

Tävlingens förra upplaga var deras första och resulterade i ovanligt många tomter, sju stycken. Och nästan alla kommuner som var med då är redan igång med sina implementeringsprocesser.

–Att vi lyckades så bra tror jag handlar om att det var tydligt för kommunerna vad steg två var och att de var med under juryträffarna, säger Carolina Wikström.

Nu hoppas hon att en mängd kommuner, utvecklare och andra intressenter ska komma med förslag till svenska tävlingsområden. Själva tävlingen startar våren år 2021 och pågår samtidigt i Europans femton medlemsländer.

– Tävlingen ger svenska aktörer möjlighet att vara en del av en internationell diskussion om europeisk arkitektur och stadsplanering. Att en kommun i Sverige kan jämföra utmaningar med en liknande kommun i Frankrike bidrar till ett väldigt bra kunskapsutbyte.

Enligt Carolina Wikström är det speciella med tävlingen också att det går att ställa öppna frågor och ge öppna svar.

– Det ger bättre förutsättningar för innovativa idéer och att experimentera. Och det är det som är idén med Europan, säger hon.

Carolina Wikström och Frida Öster på Asante arkitektur och design utgör Europans svenska sekretariat.

 

OM EUROPAN

Europan är en internationell arkitektur- och stadsplaneringstävling för arkitekter under 40 år. Tävlingen hålls vartannat år och den omgång som startar nu kallas Europan 16. Årets tema är Living cities. Mer info på europan.se.

Mer att läsa