Gå till innehållet

”Vi dömer varandra efter en tiondels sekund”

Enligt den gamla skolan dömer man andra efter tre sekunder, men ny forskning har kommit fram till att vi får någon typ av första intryck redan efter en tiondels sekund. Det säger Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken Konsten att göra intryck.

Vikten av ett första intryck är evolutionärt, vilket betyder att det har utvecklats över mycket lång tid. Genom historien har det gynnat människan att så snabbt som möjligt döma andra.

– Det här sitter i det som ofta kallas för reptilhjärnan. Det första vi vill veta är om det går att lita på den andra personen eller inte. Sedan vill vi ta reda på den andras status och kompetens. Hela tiden inordnar vi oss i olika hierarkier och jämför oss. Hur trist det än kan kännas så har det gynnat oss genom historien. Konflikter är kostsamma och kan vara farliga, så det har gynnat oss att hålla koll på vem vi kan bråka med och inte, säger Angela Ahola.

 Angela Ahola har genomfört flera forskningsprojekt kring vikten av ett första intryck. En av de jämförde personers intryck av bilder på samma person, men med olika hårlängd, hårfärg, samt med och utan smink.

– Det var tydliga skillnader, vilket visar vilken kraft det första intrycket har. En kvinna med kort, mörkt hår sågs som kompetent och intelligent, medan en långhårig blondin sågs som mindre kompetent. Män och kvinnor bedömde de här bilderna likadant, förklarar hon.

Så gör du ett gott intryck. Experten tipsar:

1) Visa ditt bästa yttre, tänk på att det första andra ser av dig är ditt utseende.Tänk igenom hår, kläder och smink och dessutom det gamla – ’hel och ren’-konceptet vi fått itutat i oss sedan barnsben. Tänk också på vad du vill förmedla med ditt utseende! Formella, mörka kläder ger andra bilden av att du är kompetent, medan ljusa eller mönstrade kläder signalerar vänlighet och tillgänglighet.

2) Använd öppna gester, framför allt med händerna – visa handflatorna! Det här ger andra bilden av att du är inbjudande, energisk och öppen. Vissa gör det här naturligt, men det går också att träna upp. Om du istället har händerna bakom ryggen tror andra att du har något att dölja.

3) Stå rakryggad och ha en god hållning. Om du tar stor fysisk plats, exempelvis genom att stå brett isär med benen, förmedlar du styrka, självsäkerhet och makt. Det här påverkar även oss själva och vår energi, självförtroendehormonet testosteron ökar medan stresshormonet kortisol minskar. Men gör det innan ett möte, annars finns risken att du upplevs som arrogant. Huvudet är också viktigt, ett upprätt huvud förmedlar auktoritet. Men om du lägger huvudet på sned upplevs du mer ursäktande, kanske till och med som undergiven.  

Mer att läsa