Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Venedigbiennalen skjuts upp en andra gång

Arkitekturbiennalen i Venedig var redan framflyttad till augusti – nu öppnar den istället i maj nästa år.
– Varken festivalens tema ”Hur ska vi leva tillsammans?” eller eventuella svar på den frågan var tänkta att adressera den nuvarande krisen, men det är som det är, säger huvudcuratorn Hashim Sarkis.

Beslutet bygger enligt biennalen på insikten att det är omöjligt att realisera en komplex och internationell utställning inom tidsramen med tanke på de svårigheter som coronaviruset innebär. Bland annat påverkas leveranser, deltagarnas närvaro och besökarnas säkerhet, vilket i slutändan äventyrar utställningen i sig.

– Vi har bestämt oss för att lyssna på dem, majoriteten, som bad oss att arkitekturbiennalen skulle flyttas fram, säger biennalens president Roberto Cicutto i ett uttalande på biennalens sajt och tillägger att såväl länder som institutioner, universitet och enskilda arkitektföretag brottats med svårigheter och osäkerhet.

Det nya datumet för den 17:e arkitekturbiennalen blir 22 maj till 21 november år 2021, vilket innebär att biennalen kommer pågå sex månader som normalt, mot tre månader om den öppnat i augusti.

Huvudcurator förblir den libanesiske arkitekten och professorn Hashim Sarkis, som nu hoppas att temat, How will we live together, ska kunna användas när virusets kort- och långsiktiga effekter analyseras under biennalen nästa år.

– Jag är djupt rörd av den uthållighet som deltagarna visat de tre senaste månaderna. Jag hoppas att det nya öppningsdatumet låter dem hämta andan, och sedan färdigställa sitt arbete med den tid och kraft som det förtjänar, säger Hashim Sarkis i ett uttalande på biennalens sajt.

Mer att läsa