Gå till innehållet

Vasamuseet kan bli byggnadsminne

Vasamuseet, ritat av Göran Månsson och Marianne Dahlbäck och invigt 1990, föreslås bli nytt statligt byggnadsminne.

 – Vasamuseet är en av Stockholms, och kanske även Sveriges, främsta märkesbyggnader från sent 1900-tal och därför vill vi att arkitekternas ursprungliga intentioner skyddas för all framtid, säger Kersti Lilja, byggnadsantikvarie på Riksantikvarieämbetet till SVT.

Vasamuseet är resultatet av en arkitekttävling som utlystes 1981 och som vanns av Månsson Dahlbäck arkitektkontor. Samma år som det invigdes fick byggnaden Kasper Salin-priset.

Om regeringen godkänner Riksantikvarieämbetets förslag att göra Vasamuseet till byggnadsminne, blir det den första byggnaden från sent 1990-tal som blir statligt byggnadsminne.

I en intervju i nättidningen Magasin K förklarar Kersti Lilja på Riksantikvarieämbetet att myndigheten har kommit igång med att bli bättre på att uppmärksamma den post- och senmodernistiska arkitekturen. 

– I vårt bestånd har vi mycket 17- och 1800-tal och många högreståndsmiljöer. Men historien fortsätter och vi vill ha en mångfald av berättelser, också om Sveriges mer moderna historia. Vasamuseet är en del i det och nu fortsätter arbetet, säger Kersti Lilja till tidningen.

Mer att läsa