Nyheter

Varsel vid White i Stockholm

22 oktober 2019

Sveriges största arkitektföretag, White arkitekter, varslar 24 heltidstjänster. Beskedet lämnades internt under måndagen och är en följd av den inbromsade högkonjunkturen, säger kontorschef Ulla Bergström.
– Det finns projekt, men konkurrensen är knivskarp nu.

Annons
Foto Anders Bobert

White säger upp motsvarande 24 heltidstjänster på sitt Stockholmskontor.

White arkitekter varslade senast förra våren. Då flaggade företaget för att 22 heltidstjänster kunde försvinna, men företaget fick in nya projekt under förhandlingstiden och behovet av uppsägningar dämpades. När slutbeskedet kom fick åtta personer gå.

– Vi har analyserat det beslutet i efterhand och ser att det blev rätt då. Då kunde vi halvera varslet och gjorde resultat enligt budget. Men nu känner vi mer ovisshet, säger Ulla Bergström, kontorschef vid White arkitekters kontor i Stockholm, till Arkitekten.

Nu varslar man återigen, den här gången 24 heltidstjänster. Beskedet kommunicerades vid ett stormöte på måndagen och under tisdagen har man hållit återkopplingsmöten i kontorets arbetsgrupper. Nu följer förhandlingar och Ulla Bergström hoppas att man ska kunna ge slutgiltigt besked så snart som möjligt.

Annons

– Det är klart att det är jättetråkigt. Alla blir berörda, även de som jobbar här under lång tid. Nu är vi måna om att göra processen snabb och transparent, säger hon och menar att man är mer beredda på varslen nu är tidigare.

Ulla Bergström, kontorschef vid White arkitekter i Stockholm. Foto: White arkitekter

– Vi lärde oss en del när vi varslade 2018. Då kom det som en chock för många, efter högkonjunkturen. Nu har vi processerna på plats snabbt, som vi kanske inte hade då.

Hon berättar att kontoret redan innan sommaren kände av en lägre beläggning, det nya varslet följer i samma spår.

– Då gjorde vi en del åtgärder i organisationen. Sedan dess har vi sett en inbromsning, samtidigt som vi avslutat ett par projekt. Vi har inte samma orderingång nu, säger hon.

Varslet kommer kort efter att ett annat av landets största arkitektkontor, Tengbom, meddelade att de varslar 25 heltidstjänster.

Annons

Ulla Bergström är trots den vikande konjunkturen optimistisk inför framtiden. Hon lyfter fram satsningar på kompetens för hållbarhet och kostnadseffektivitet som man tror kommer krävas framåt, inte minst från offentlig sektor.

– Vi behöver bygga välfärdssamhället, då är frågan vilka som ska göra det. Det finns projekt, men konkurrensen är knivskarp nu.

Hanna Plato, ordförande för fackklubben vid White arkitekter i Stockholm. Foto: White arkitekter.

Hanna Plato är ordförande för den lokala fackklubben vid White Arkitekters kontor i Stockholm. Hon beklagar varslet men säger att klubben och dess medlemmar såväl som företaget varit mer beredda nu än vid tidigare varsel.

– Det känns ju jättetråkigt verkligen. Men eftersom vi varslade 2018 känns det som att vi kan ha en bättre process denna gång, det känns tryggt, säger hon till Arkitekten och fortsätter:

– Företaget har också flaggat bättre den här gången. Då kom det mer som en blixt från klar himmel för många medlemmar. Nu har osäkerheten tagits upp under en lång tid.

Annons
Author no image

Josef Svenberg

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel