Gå till innehållet

Vårsalongen blev ett steg ut i det fria

Av de 159 konstnärer som i år ställer ut på Liljevalchs vårsalong, är det ett femtontal som har en arkitektutbildning på cv:t. En av dem är Hanna Dahlbäck som för andra året i rad ställer ut färgstarkt landskapsmåleri.

– Jag bryr mig inte så mycket om hur det ser ut, mer vad det förmedlar, känslor för väder, ljus och så vidare. När ett barn tittar på en av mina målningar och säger ”Wow!”, då har jag lyckats förmedla något, säger Hanna Dahlbäck när vi ses på Liljevalchs i Stockholm inför Vårsalongens sista veckor i april.

Hanna Dahlbäck är en av de totalt 159 konstnärerna som ställer ut på årets vårsalong, utvald bland över 4 000 sökande. Det är andra året i rad hon lyckats komma med.

Som uppväxt i en familj där pappa var konstnär har hon alltid haft skapandet med sig och hon hann gå flera år på konstskolor, däribland konsthögskolan Valand, innan hon bestämde sig för att utbilda sig till inredningsarkitekt, vilket hon gjorde på HDK.

Men det kom en tuff period i livet då det var svårt att få jobb och hon vidareutbildade sig inom fastighetsförvaltning. Det var för några år sedan hon på allvar plockade upp måleriet igen.

– Jag tänkte, att måla det kan jag i alla fall. Det tuffaste med att stå utanför arbetsmarknaden är att inte ha ett sammanhang. Att jobba mot Vårsalongen på Liljevalchs blev ett konstprojekt ut i det fria, säger Hanna Dahlbäck.

Redan förra året väckte hennes färgstarka landskapsmålningar uppmärksamhet och blev lyfta av flera recensenter. I år var tre av hennes målningar sålda redan efter att utställningen varit öppen i två timmar.

– Det är svårt att förstå att det kan bli ett sådant ståhej kring mina små landskap. De är bara bilder, det finns inget underliggande budskap, det är bara landskap och känslan jag njuter av att förmedla. Det är kul att det imponerar! säger Hanna Dahlbäck.

En av Hanna Dahlbäcks målningar på Liljevalchs vårsalong 2023 är Vy över Bjursen och Rogsjön från Bjursås, olja på duk.

I årets utställning visar hon fyra verk, alla i ett större format än förra året. Ett av motiven är Bjursås i Dalarna, de andra från Kosterhavet i Bohuslän. Båda är platser där hon tillbringat mycket tid med sitt staffli. De kvadratiska ramarna har hon ritat själv och låtit tillverka på ett snickeri. 

– Det kvadratiska är något jag har med mig från tiden på konstskolan Valand, jag hade gamla pannåer kvar. Det är ett skönt format att jobba med just nu. Jag funderade på guldramar men bestämde mig för att i stället gnida in ramarna med linolja och jordfärgen guldockra, rent pigment som jag hade liggande, och slutligen lägga på ett bivax.

Bland årets utställare på Liljevalchs finns ytterligare ett femtontal konstnärer som har utbildning som inredningsarkitekter, landskapsarkitekter eller arkitekter. Hanna Dahlbäck är dock på det klara med att det är två olika saker att jobba med arkitekturuppdrag och konstprojekt.

– Konst är en sak, inredningsarkitektur en annan. Den fria konsten ska inte styras av ett uppdrag med tydliga ramar, det är svårt att skapa fri konst på beställning. På vårsalongen ställer jag ut som målare eller säg bildkonstnär, inte som arkitekt SIR/MSA, säger Hanna Dahlbäck.

Mer att läsa