Gå till innehållet

Världens bästa renderingar ut­sedda

En bild av den syriska gränsen som fristad för återvändande flyktingar har utsetts till en av världens bästa arkitekturvisualiseringar.
– Jag hoppas den ska hjälpa människor att föreställa sig en ljusare framtid, säger arkitekten Karim Moussa.

Det är visualiseringstidningen CG architects som för fjortonde gången delar ut utmärkelsen årets arkitekturvisualisering. Vinnarna i de sju kategorierna utses av en jury med experter från hela världen. I år var samtliga tretton ledamöter kvinnor.

I kategorin beställda projekt var den svenska visualiseringsbyrån Tomorrow nominerad, men vinsten togs hem av den egyptiske arkitekten Karim Moussa för renderingarna till projektet Beyond slums – from camps to cities – case Syria som han tagit fram tillsammans med arkitektkontoret Design and more för en idétävling.

Renderingarna visar en framtidsvision i form av en uppbruten barriär vid den syriska gränsen. Syftet är att väcka tankar om hur området skulle kunna göras till en trygg plats dit de som tvingats fly kan återvända, bygga sig tillfälliga bostäder och odla sin mat.

Karim Moussa.

– Vi ville visa att arkitektur är till för alla människor, inte bara är prestigeprojekt för de rika. Med visualiseringens hjälp är det möjligt att förmedla en berättelse på ett mer emotionellt och inspirerande sätt, säger Karim Moussa.

Vad betyder priset för dig?

– Det har varit fantastiskt att arbeta med ett problem som finns i så många länder, om än på ett experimentellt plan. Jag är arkitekt i grunden och har jobbat på många kontor, men trivs bäst med att jobba visuellt med projekt och koncept. Jag ser på arkitektur som en upplevelse, och min drivkraft som grafisk formgivare är att visualisera den upplevelsen.

De vinnande visualiseringarna

Bästa beställda bild: Karim Moussa

Bästa icke beställda bild: Thomas Dubois

Bästa studentbild: Maria Gluzdakova

Se mer: Här finns alla bilder och filmer – vinnare och nominerade.

Mer att läsa