Gå till innehållet

Vardagsliv i fokus för Göteborgs stadstriennaler

Radar arkitektur och planering har fått i uppdrag att tillsammans med Göteborg stads stadsbyggnadskontor ta fram koncept och program för Göteborgs två kommande stadstriennaler. Tyngden ligger på dialog och stadsliv.

Tillsammans med stadsbyggnadskontoret arbetar Radar arkitektur och planering nu med den övergripande idén för vad triennalerna, som går av stapeln 2018 och 2021, ska göra och vara. Det handlar om ton och riktning, om relationen mellan lokalt och internationellt och mellan det folkliga och det professionella.

– Som vi ser det är utmaningen är att hitta balansen mellan det “nördigare” och det som kan attrahera en bredare publik; en triennal som handlar mer om stadslivet och mindre om objekt, säger Joakim Foresemalm, docent i etnologi och temaledare för området stadsliv på Radar.

Joakim Forsemalm.

Varför satsa på det lokala?

– Mycket i Göteborg just nu har fokus på besökare, det är turister, arenatänk och hotell. Vi behöver titta mer på vardagslivet i staden, både på de problem som finns, spännvidder mellan olika ideal, men också på positiva värden. Det handlar om att hitta nya sätt att prata om förutsättningarna för ett gott stadsliv.

Vad tillför ni som arkitektkontor?

– Radars arbetssätt handlar mycket om den breda analysen, vi är både landskapare, planerare och arkitekter och jag som är etnolog. Planering och arkitektur kan ofta vara en mer ingenjörsmässig yta med teknisk kompetens – vi försöker vara ett alternativ till det och arbeta i gränssnitten.

Göteborgs stadstriennal är en av många jubileumssatsningar inför stadens 400-årsfirande 2021. Läs mer om triennalen här.

Mer att läsa