Gå till innehållet

Vann markanvisningstävling – förlorade projektet

På uppdrag av byggherren TK Development ritade Strategisk Arkitektur vinnarförslaget i en markanvisningstävling. Men efter tävlingen avslutade byggföretaget samarbetet – och anlitade en annan byrå.

I Arninge i Täby norr om Stockholm ska ett nytt köpcentrum byggas i anslutning till en planerad station på Roslagsbanan. Platsen ligger handelsmässigt viktigt längs E18 och landsvägen ut mot Vaxholm och Roslagen. Täby kommun som arrangerade tävlingen efterfrågade ett stadsmässigt bygge.

Markanvisningstävlingen avgjordes den 20 juni förra året och vinnarförslaget ritades av Strategisk Arkitektur för byggherren TK Development. Men strax efter att TK Development tilldelats uppdraget valde de att avsluta samarbetet, till arkitektbyråns besvikelse.

– De hade bedyrat att vi skulle samarbeta med projektet, vilket var en självklarhet för oss. Vi hade inte varit med i tävlingen om vi inte hade trott att vi skulle få uppdraget, säger Andreas Fries, arkitekt och kundansvarig på Strategisk Arkitektur.

TK Developments förklaring var att de ville ha en mer kommersiell aktör med ett känt varumärke bland deras investerare. Avtalet gällde bara markanvisningstävlingen och TK Development är inte förbundna att fortsätta jobba med Strategisk Arkitektur.

Men eftersom avtalet bara handlade om tävlingen menar Strategisk Arkitekur att byggherren inte har rätt att använda ritningarna i det framtida arbetet. Och här går meningarna isär, TK Development menar att de har nyttjanderätt till dem.

– Vi har betalat dyra pengar för de här skisserna och har rätt att nyttja dem hur mycket vi vill och när vi vill inom ramen för projektet, förutsatt att arkitekterna namnges, säger Peter Krait, bolagsjurist på TK Development.

Enligt Sveriges Arkitekters förbundsjurist Rita Georgiadis, som tagit del av kontraktet, har Stategisk Arkitekturs uppdrag varit att rita ett tävlingsförslag med option för fortsatt uppdrag, vilket innebär att nyttjanderätten inte avser projektering efter tävlingen. TK Development behöver därför ta fram helt nya ritningar med sin nya arkitektpartner och vinnarförslaget i markanvisningstävlingen kan inte realiseras.

För projektet har TK Development istället anlitat Göteborgsbaserade Rstudio. Men deras utgångspunkt är att använda vinnarskisserna som Strategisk Arkitektur tagit fram.

– Vi jobbar vidare utifrån förslaget till markanvisningstävlingen. Ifall vi inte får använda de ritningarna blir det ett helt annorlunda läge, då kan man fråga sig vad vinsten handlade om. Vi kan bara utgå från vad TK Development säger, säger Sofia Andersson, projektansvarig på Rstudio.

På Täby kommun är de däremot införstådda med att den färdiga byggnaden kan få ett annat utseende än vinnarskissen. Trots det vill de fortsätta samarbeta med TK Development.

– Slutresultatet kan absolut skilja sig från vinnarförslaget. Men det pågår en dialog, vi kommer ju inte acceptera första bästa de visar, säger Johanna Frodestedt, projektledare på Täby kommun.

Hon lyfter fram ekonomin som en viktigare faktor för beslutet än de arkitektoniska aspekterna.

– Det var ett fint förslag men det är inte bara utseendet som spelar roll. I det här fallet vägde ekonomin tyngst.

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson anser att sådana här problem har en negativ inverkan på markanvisningstävlingars trovärdighet.

– Det är inte bra och man ser det allt för ofta, att någon säger en sak för att få uppdraget, men sedan backar och levererar någonting annat. Det håller inte i längden.

För närvarande har Rstudio inte kontaktat Strategisk Arkitektur för någon överlämning, men Sofia Andersson menar att det vore önskvärt.

– Vi har inte kommit så långt med arbetet men det vore en bra idé att kontakt dem, säger Sofia Andersson.

Tobias Olsson framhåller att medlemmar i förbundet som tar över andra medlemmars projekt alltid måste kontakta den tidigare byrån för en schysst överlämning.

– Bryter man mot de reglerna är det ett fall för etiska nämnden, säger Tobias Olsson.

Mer att läsa