Gå till innehållet

Valfråga 9: Så vill partierna driva arkitekturpolitiken vidare

Inför valet har Arkitekten låtit de åtta riksdagspartierna svara på nio arkitekturpolitiska frågor. Vi avslutar med frågan om vad partierna ytterligare vill göra med arkitekturpolitiken.

Fråga: Vad vill ni göra mer för att följa upp propositionen Politik för gestaltad livsmiljö som riksdagen behandlade i våras?

Centerpartiet: Vi skrev tillsammans med Alliansen en följdmotion där vi lyfter ett antal otydligheter och brister, exempelvis gällande enprocentsregeln, trygghet och tillgänglighet. Nästa mandatperiod behövs blocköverskridande samtal om bostadspolitiken och det blir ett tillfälle att lyfta frågorna ännu en gång.

Liberalerna: Det finns anledning att fundera på hur det politiska målet för området arkitektur, form och design är utformat – den nya formuleringen öppnar för alltför stark politisk styrning. Får vi regeringsansvar vill vi också medverka till att värna dagens enprocentsregel för konstnärlig gestaltning vid byggprojekt.

Moderaterna: Det finns all anledning till uppföljning, inte minst avseende kopplingen mellan politiken för gestaltad livsmiljö och det övergripande behovet av byggande ute i kommunerna. Arkdes har ansvaret att följa upp de mål som riksdagen fastställt. Denna uppföljning kommer vi att ta del av och analysera.

Kristdemokraterna: Propositionen misslyckas att väga nya krav och inriktningar mot förenklingar för byggande och behovet av nya bostäder. Vi behöver en sammanhållen politik där alla aspekter av byggande beaktas. Ambitionen att göra det offentliga rummet mer inbjudande måste också inkludera tillgänglighet och trygghet.

Socialdemokraterna: Arkdes har i uppgift att följa upp politikens genomslag på arkitektur-, form- och designområdet. Det inbegriper att följa upp de av riksdagen fastställda målen. Boverket ges ett förstärkt nationellt samordningsansvar för arkitekturfrågor. Där ingår att bevaka utvecklingen inom området.

Vänsterpartiet: Enprocentsregeln borde utgöra en lagstadgad miniminivå för hur stor andel av budgeten vid respektive byggprojekt som ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Statens konstråd bör ges i uppdrag att utarbeta ett metodstöd kring tillämpningen av enprocentregeln när staten bygger.

Miljöpartiet: De statliga bolagen bör involveras att agera i enlighet med den nya politiken. Upphandlingsmyndigheten bör tydligare agera för att bidra till måluppfyllelse. Länsstyrelser och kommuner behöver förstärka resurser och kompetens för att kunna ta tillvara på kultur- och naturvärden där det ska byggas.

Sverigedemokraterna: Sverigedemokraterna har en följdmotion till regeringens proposition samt en kommittémotion. Samtliga våra förslag finns i följdmotion 2017/18:4000 och kommittémotion 2017/18:1602.

Missa inte: Imorgon låter vi Sveriges Arkitekters samhällspolitiska chef Margareta Wilhelmsson kommentera partiernas svar på de nio frågorna.

Mer att läsa