Gå till innehållet

Uppsalahem får bakläxa av Sveriges Arkitekter

Uppsalahem annonserade tidigare i år en ramavtalsupphandling för landskapsarkitekter. Efter kritik på underlaget från Sveriges Arkitekter har det kommunala bostadsbolaget backat på ett antal punkter men inte valt att avbryta upphandlingen.

Ramavtalet i fråga gäller arkitekttjänster för landskap i samband med nybyggnad och renovering. Den maximala avtalstiden är fyra år och Uppsalahem bedömer att omfattningen av ramavtalet är värt 15 miljoner kronor.

Men i underlaget finns det brister menar Sveriges Arkitekter. Flera medlemmar ska ha hört av sig till förbundet och i en skrivelse till Uppsalahem påpekar Sveriges Arkitekter att bostadsbolaget riskerar att gå miste om det bästa anbudet.

Sveriges Arkitekter anser bland annat att den inlämningsuppgift som Uppsalahem har begärt av anbudsgivarna är oproportionerlig. Förbundet bedömer att arvodet för en liknande insats i en projekttävling skulle ligga på cirka 200 000 kronor.  

Men om det skulle utgå ersättning för inlämningsuppgiften och det kom in 100 anbud då skulle det ju bli enorma kostnader för beställaren?

– Då får beställaren ställa sig frågan om de ens behöver ha in den här uppgiften? Det är inte rimligt att utföra ett så stort arbete och inte få betalt. Dessutom begär Uppsalahem in referenser som borde räcka för att bedöma anbudsgivarens lämplighet, säger Rita Georgiadis, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.

De avsteg som Uppsalahem har gjort från branschens standaravtal, ABK09, är också problematiska menar Sveriges Arkitekter och har rekommenderat bostadsbolaget att gör om upphandlingen.

– Det är inte olagligt att göra tillägg eller förändringar i standardavtalet. Men vi tycker man ska ha synnerligen goda skäl eftersom beställarsidans intressen redan finns representerade i ABK, säger Rita Georgiadis.

Enligt Niosha Baghaei, bygg- och fastighetsutvecklingschef på Uppsalahem, har det funnits ett behov av att göra avstegen mot ABK09.

– I egenskap av långsiktig byggherre samt fastighetsägare anser vi att några av de avstegen vi har gjort har varit nödvändiga för att kunna utveckla och ta hand om våra fastigheter över tid. Vi har valt att förtydliga ett antal krav genom att göra avsteg mot ABK09 för att kunna ha bra förutsättningar för vår långsiktiga förvaltning och planering. Att göra avsteg mot ABK är ingen ovanlig företeelse, men ska undvikas i möjligaste mån, säger hon.

Niosha Baghaei menar att Uppsalahem har tagit till sig vissa av Sveriges Arkitekters synpunkter. Bostadsbolaget har bland annat gjort förändringar samt förtydliganden i förfrågningsunderlaget under anbudstiden till följd av kritiken.

Sista anbudsdatumet var den 20 mars och utvärdering av anbuden pågår just nu.

Mer att läsa