Gå till innehållet

Unik samling möbler i nytt museum

Kersti Sandin Bülow och Lars Bülow har samlat möbler i 40 år. Nu visar de 700 objekt i nya Möbeldesignmuseum i Stockholm.
– Vi vill bidra till kunskapsutvecklingen inom yrket, säger de.

De första fynden gjordes från en container 1978. Sedan dess har inredningsarkitekterna Kersti Sandin Bülow och Lars Bülow samlat möbler och designobjekt utifrån ett stort gemensamt intresse för kvalitet. Möbeldesignmuseum smygöppnade med enskilda visningar under hösten 2017 men slog upp dörrarna helt under designveckan i Stockholm.

Muséet bygger på Kersti Sandin Bülows och Lars Bülows privata samling av möbler och andra designföremål, förvärvade under deras långa samarbete.

– Att titta på och köpa in kvalitativ design har varit ett både privat och yrkesmässigt intresse hos oss och det har vuxit under senare år då vi köpt in möbler mer målmedvetet, säger Kersti Sandin Bülow.

De har rest mycket till möbelmässan i Milano och köpt in både möbler och föremål under åren. De flesta är från 1800-talet och framåt, mycket är svenskt men det finns en stor internationell bredd i samlingen. Och de har varit kräsna i urvalet. Det ska vara en originalprodukt och den ska ha ett intressant formspråk. De flesta objekt är begagnade.

– Det finns en poäng i att se hur möblerna tål tidens tand och användning, säger Kersti Sandin Bülow.

Möbeldesignmuseum i Magasin 6 i Frihamnen i Stockholm.

Utställningen är kronologiskt uppbyggd och speglar både form- och teknikutvecklingen, hur material har utvecklats och nya sätt att leva på. De flesta möbler står uppradade i arkivet och i ett galleri intill kan de ordna debatter och göra tillfälliga utställningar, som ”Déja vu” som visades under Stockholm Design Week. Dessutom finns en separat utställning som visar Kersti Sandin Bülows och Lars Bülows egen formgivning.

– Föremålen berättar om tidsandan då de formgivits. Samtidigt speglar samlingen också vår egen utveckling som formgivare, säger Kersti Sandin Bülow.

Nu håller muséet öppet för allmänhet på onsdagar och annars för bokade grupper. I framtiden vill de gärna satsa virtuellt för att samlingen ska bli tillgänglig för fler. De vänder sig i första hand till unga kollegor inom arkitektur, form och hantverk. Objekten ska vara användbara studieobjekt.

– Vi vill att man ska kunna plocka ner möblerna, göra uppmätningar och prova dem. Det här är vårt tack till branschen och vårt sätt att bidra till kunskapsutvecklingen, säger Kersti Sandin Bülow.

Mer att läsa