Gå till innehållet

”Under en dag har jag många olika hattar”

Jannice Johansson Steijner gled naturligt från praktiserande arkitekt till affärsutveckling och ledarskap. Nu ger hon råd till arkitekter om hur de kan bredda sina karriärmöjligheter.

I vintras kontaktades Sveriges Arkitekter av Trygghetsrådet om hur de två organisationerna skulle samarbeta för att ge stöd till de allt fler uppsagda arkitekterna. Arkitekten Jannice  Johansson Steijner anlitades för att ta fram en föreläsning och hon använder sig av egna erfarenheter i sin yrkesbana.

–  Jag vill förmedla hur man kan fånga bredden av möjligheter och där ser jag mig själv som ett levande exempel, säger hon.

Efter utbildningen på Arkitektskolan i Stockholm 2004 har hon kommit att arbeta mycket inom studios för inredningsarkitektur. Men hon rörde sig också snabbt från projektering till projektledning, affärsutveckling och ledarskap. Från praktikant till kontorschef på Koncept tog bara några år. Efter det har hon klivit in i roller som affärsområdeschef och vice vd på Tengbom och som vd för både Note design studio och Kod arkitekter.

– Jag intresserade mig tidigt för ledarskap och affärer och upptäckte att jag också var starkare på det än på det kreativa. Och jag tyckte det var roligare. Jag är mer av generalist än expert och föredrar att ha helikoptervyn snarare än att gå in i detaljer.

Det perspektivet har hon användning av i sitt företag där hon bland annat ger råd till arkitektföretag om ledningsfrågor och affärsplaner. Hon är också ordförande i Sveriges Arkitekters företagarråd och i Innovationsföretagens arkitektråd.

Det blir splittrade dagar, men hon uppskattar det.

– Under en dag byter jag hatt många gånger och jag tycker det är kul. Jag drivs av föränderlighet och är som starkast när jag får jobba snabbt och intensivt. Jag är däremot inte så uthållig.

Hon säger att hon i sina roller skulle kunna arbeta i andra branscher lika gärna och det är det hon försöker uppmuntra arkitekter att få upp ögonen för.

– Jag försöker hjälpa dem att se vilka styrkor de har förutom att vara starka på arkitektur. Den kompetensen behövs på många platser i samhället. Själv brinner jag för arkitektur och är glad att jag har kunnat stanna i branschen.

Den 17 mars skulle hon ha hållit en föreläsning på Trygghetsrådet för att inspirera arkitekter till alternativa karriärvägar. Som sista punkt i avsnittet om branschläget skrev hon: ”Branschutvecklingen kan komma att ändras beroende på coronasmittan i Europa”. Bara någon vecka senare var nedgången i arkitekturbranschen i Sverige ett faktum.

– Det är klart att det är annorlunda att ofrivilligt behöva fundera på att byta bana, men då behövs hjälpen att se sina unika styrkor och kompetenser ännu mer, och jag delar gärna med mig om min egen resa ur det perspektivet.

 

Mer att läsa