Gå till innehållet

Ulf Nordfjell: “Det går en våg av förädling av befintliga parker”

Den 18 juni invigs Solens och skuggans trädgård i Lunds stadspark. Den är ett exempel på trenden att förädla befintliga parker istället för att anlägga nya, säger landskapsarkitekten bakom omgörningen, Ulf Nordfjell.

Ulf Nordfjell är prisbelönt landskapsarkitekt i Stockholm.

Ulf Nordfjell är prisbelönt landskapsarkitekt i Stockholm och ansvarig landskapsarkitekt för Solens och skuggans trädgård i Lunds stadspark.

Vad utmärker projektet?

– Det är en finpark mitt i stan, där det tidigare funnits ett trädgårdsmästeri, med stora planteringar i minimalistisk stil. Parken är inte bara en mötesplats utan en inspiration och kunskapskälla för alla trädgårdsintresserade.

Kompositionen består av närmare 8000 perenner, det känns som en ordentlig satsning?

– Parken ska även fungera som ett turistmål. Det är en stor anläggning med höga ambitioner som kommer att kräva mycket underhåll av hög kaliber. Men staden vet vad man gett sig in på.

På vilket sätt är parken tidstypisk?

– Få städer bygger nya parker idag, istället bygger man hus. Solens och skuggans trädgård är exempel på den våg av förädlingar av befintliga parker som vi ser. När trycket på befintliga parker blir stort och man helt tappat förståndet om hur mycket man kan förtäta befintliga miljöer, är det en tydlig trend att ändå ta tag i de förutsättningar man har och förädla dem.

När gör sig parken som bäst för ett besök?

– Det är först i höst den kommer att blomma. Men ärligt talat, eftersom den är nyanlagd är det inte förrän nästa säsong den kommer helt till sin rätt.

Mer att läsa