Gå till innehållet

Tyréns strategi är att stärka arkitektrollen

Konsultföretaget Tyréns har på bara några år skaffat en egen arkitektverksamhet som gör företaget till en av branschens största arbetsplatser för arkitekter.
– Vi vill göra som i resten av världen och ge arkitekten rollen som generalkonsult, säger företagets vd Ulrika Francke.

Enligt Ulrika Francke har man på Tyréns länge haft tanken att vilja jobba mer tillsammans med arkitekter i tidiga skeden.

– Det är nog samma tanke som vissa arkitektkontor haft när de anställt ingenjörer. Jag har en känsla av att vi med egna arkitekter kan få en spänstigare konstruktionsverksamhet och att arkitekturen kan lyfta och inte längre vara så försiktig, säger Ulrika Francke.

Inspirationen kommer till exempel från det brittiska konstruktionsföretaget AKT II som Tyréns köpte för några år sedan och där man haft samarbeten i tidiga skeden med till exempel Foster + Partners och Zaha Hadid.

– Utomlands funkar det eftersom arkitekterna är projektledare. Vi vill lyfta det arbetssättet till Sverige. Det kommer att ta tid men vi vill hjälpa till genom att ge våra arkitekter den rollen. Gör vi inte det kommer vi aldrig att få några bra processer och kvalitet i byggandet, säger Ulrika Francke.

Tyréns anställde sina första arkitekter för några år sedan men det var med uppköpen av AQ Arkitekter och Pyramiden förra våren som volymen på arkitektverksamheten växte till över 200, inklusive byggnadsingenjörer och samhällsplanerare. Drygt hälften av medarbetarna, 129 stycken, är idag arkitekter. För tillfället säger Ulrika Francke att det inte ska bli några fler uppköp utan att företaget ska växa organiskt. Hon medger att det inte är alla som gillar uppköp.

– Ibland har vi tappat några medarbetare vid förvärv, de som känner att deras identitet går förlorad, säger hon.

En annan farhåga med den egna arkitektsatsningen har varit hur Tyréns ska fortsätta att samarbeta med andra arkitektkontor. Tyréns är som teknikkonsult en vanligt förekommande samarbetspartner till exempel i inbjudna arkitekttävlingar. Men Ulrika Francke tror inte att det är något problem.

– Vi verkar i en öppen bransch och vi är fortsatt lika öppna att jobba med andra. Det kanske kommer tävlingar där vi ställer upp med ett eget lag och samtidigt stöttar ett annat, det är så utvecklingen ska se ut, säger hon.

Men vad händer med arkitektsatsningen när Ulrika Francke slutar som vd, troligen redan till sommaren om man hittat någon efterträdare?

– Satsningen ingår i en strategisk plan som vi arbetar efter och den kommer inte att förändras. Och jag ska vara kvar på Tyréns och utveckla detta. Och jobba med stadsplanering, det är det jag brinner för, säger Ulrika Francke.

Mer att läsa