Gå till innehållet

Två svenska kontor gör egna utställningar i Venedig

Förutom Arkdes har Skälsö arkitekter och Elizabeth Hatz bjudits in att bidra till huvudutställningen under temat Freespace på årets Venedigbiennal.

Det är årets curatorer för utställningen, Yvonne Farrell and Shelley McNamara från irländska kontoret Grafton architects, som bjudit in totalt 71 kontor och organisationer från hela världen att  bidra med eget material till huvudutställningen.

Skälsö arkitekter, representerade av Joel Phersson, Erik Gardell, Lisa Ekström, Mats Håkansson, Axel Wolgers samt Kristin Karlsson som anställts just för att hinna med uppgiften, är baserade på Gotland. För sitt projekt Bungenäs på norra Gotland vann de både Villapriset och priset för Ung svensk arkitektur vid Arkitekturgalan 2017. Men det var redan i augusti som de fick kuratorernas fråga: Om ni skulle ställa ut på Venedigbiennalen, vad skulle ni ställa ut?

– Vi skickade vår idé och sedan har vi fortsatt att utveckla den. Nu jobbar vi för fullt. Snart ska vi börja skeppa ner material och börja bygga på plats, berättar Lisa Ekström.

Kontoren får på förhand inte avslöja vad deras utställningar kommer att innehålla.

– Vi får inte ens avslöja vilken byggnad vår utställning kommer att vara i. Men jag kan berätta att vi fått vårt utrymme förstorat under tidens gång, säger Lisa Ekström.

För det lilla kontoret är det en stor ekonomisk utmaning att delta i Venedigbiennalen.

– Ersättningen räcker ungefär till transporten till och från utställningen och så har vi fått ett litet bidrag från Gotland. Men det får bära eller brista, vi hoppas att det kan leda till något stort projekt utomlands som räddar ekonomin, säger Lisa Ekström.

Elizabeth Hatz är universitetslektor vid KTH Arkitekturskolan och är även verksam arkitekt och curator i Stockholm och på Irland.

Elizabeth Hatz.

– Jag är otroligt hedrad över att få bidra med en hyllning till arkitekturen. Det är en fantastisk möjlighet för mig, säger hon om sitt deltagande i biennalen.

Trots hemlighållandet kan Elizabeth Hatz avslöja att hon kommer att använda sig av material från Arkdes arkiv i sin utställning.

Venedigbiennalen öppnar för allmänheten den 26 maj 2018 och pågår till och med den 25 november. Arkitekten har tidigare berättat att arkitekten Petra Gipp blivit engagerad i den utställning som Arkdes, statens centrum för arkitektur, form och design, ska bidra med.

Tidigare utställare

Tolv arkitekter har tidigare  bjudits in att bidra till huvudutställningen på arkitekturbiennalen i Venedig: Sune Lindström (1982); Lennart Bergström (1996); Ralph Erskine (1996); Ulrika Karlsson (2004); Anders Wilhelmsson (2004); Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune (2004); Gert Wingårdh (2004); Maria Westerberg (2010); Kalle Söderman (2010); Mia Hägg (2012).

Mer att läsa