Gå till innehållet

Turkiska arkitekter i upprop för demokrati

Den turkiska arkitektorganisationen CAT har startat ett upprop för att stärka landets demokrati. Det utgår från protesterna kring exploateringen av Taksim Gezi Park i Istanbul.

CAT, Chamber of Architects of Turkey, uppmanar arkitekter i övriga länder till solidaritet med kollegorna i Turkiet. CAT ingår i nätverket Solidaritetsgruppen för Taksim som organiserar protesterna vid torget och ber via Sveriges Arkitekter och andra förbund att arkitekter i brev till myndigheter och organisationer för mänskliga rättigheter uttrycker sitt stöd för solidaritetsgruppen.

Slaget vid Taksim Gezi Park i Istanbul började som en almstrid. Istanbulbor demonstrerade mot att parken skulle exploateras med en galleria, hotell och bostäder. Allt ska inrymmas i en återuppförd version av militärbyggnaden Topcu Barracks som revs 1939.

Att premiärminister Recep Tayyip Erdogan vill sätta upp en rekonstruktion av en ottomansk byggnad och samtidigt riva ett kulturcenter från Atatürktiden, är en signifikant detalj: den turkiske premiärministern har ett starkt intresse av att knyta an Turkiet till dess stormaktstid under det ottomanska väldet.

Projektet klubbades i september 2011 i Istanbuls stadsfullmäktige och mötte omedelbart protester. Inte minst från kulturmiljövårdsmyndigheterna, som inte godkänt beslutet. I februari 2012 ifrågasatte välkända turkiska arkitekter projektet och i mars var de med om att bilda Solidaritetsgruppen för Taksim.

Solidaritetsgruppen har gått vakt vid Taksimtorget från och med i november och 28 maj gick poliser in. Protesterna utvidgades till flera städer i Turkiet samt till att gälla även regeringspartiet AKP:s antidemokratiska strävanden och försök till kontroll av medborgarnas privatliv. I mitten av juni hade fem personer dödats och tusentals skadats.

Projektet är överklagat och Erdogan lovade, efter ett möte med solidaritetsgruppen, att stoppa byggplanerna tills domstolen gett utslag. Han lovade också att projektet kan bli föremål för folkomröstning.

Mer att läsa