Gå till innehållet

Turkiska arkitekter fängslade

Femton personer tillhörande den turkiska arkitektorganisationen Chamber of Architects of Turkey fängslades när de protesterade mot att de blivit vräkta från sina lokaler i Yildis Palace i Istanbul.

Det var i förra veckan som lokala medier rapporterade om att femton personer, däribland den turkiska arkitektorganisationen CAT:s företrädare Eyup Muhcu och Mücella Yapici, fängslades i samband med att de blev vräkta från det ottomanska Yildis Palace där deras avdelning i Istanbul har kontor.

Den europeiska arkitektorganisationen ACE har varit i kontakt med kollegor i Turkiet och gick i samband med det ut med ett pressmeddelande där man uttrycker djup oro över situationen.

– Denna skrämselakt mot arkitektprofessionen i Turkiet saknar motstycke och är helt oproportionerlig och helt oacceptabel i ett land som strävar efter att gå med i EU, säger Luciano Lazzari, ACE:s president.

Den turkiska arkitektorganisationen har tidigare startat upprop för att stärka landets demokrati och bland annat varit framträdande i protesterna mot den planerade exploateringen av Geziparken i Istanbul i maj 2013. I februari förra året protesterade arkitekterna i ett öppet brev mot att den turkiska regeringen inskränkt organisationens självständighet genom att låta det statliga ministeriet för miljö och urban utveckling ta över den ekonomiska och administrativa kontrollen. Även arkitekternas rätt att delta i internationella konferenser och möten inskränktes.

Det finns nu uppgifter som säger att de personer som fängslades i förra veckan har frigetts. Men ACE har ännu ingen ny information om läget.

Mer att läsa