Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Tufft för nyexade att hitta jobb

Allt fler nyexaminerade arkitekter hör av sig till Sveriges Arkitekter och vittnar om att det är svårt att få jobb. Ännu finns ingen statistik på situationen i jämförelse med förra året, men klart är att det ser mörkare ut.

– Konkurrensen är definitivt hårdare och det är få som får jobb direkt. Vi har haft en högkonjunktur i branschen under en längre tid och så slår corona till – det är klart att det skakar om, säger Rebecca Wahlström, studentsamordnare på Sveriges Arkitekter.

Hon får samtal från både byggnadsarkitekter, landskapsarkitekter, planarkitekter och inredningsarkitekter som gick ut i våras och som nu är oroliga för sin jobbsituation och frustrerade över uteblivna svar från arbetsgivarna.

– Företagen har inte kunnat ge besked. Fokus har legat på att behålla den personal man har och få in nya projekt, snarare än att nyanställa, säger Rebecca Wahlström.

Förra hösten gjorde Sveriges Arkitekter en undersökning som visade att det tog cirka tre till sex månader från examen till inträde på arbetsmarknaden för de som gick ut våren 2019. En motsvarande undersökning om hur det gått för årets nyutexaminerade kommer att genomföras senare i höst.

En del av de nyexaminerade syns redan i Sveriges Arkitekters arbetslöshetsstatistik, det är personer som praktiserat eller jobbat under utbildningen och nu kan ta ut a-kassa. Men de flesta finns inte i a-kassestatistiken. Antingen för att de inte har rätt till a-kassa eller för att de nu gör något annat.

– Det är en del som inte ens har försökt söka jobb. De vet att de är en svår arbetsmarknad och har nu börjat på en kurs eller tagit ett helt annat sorts arbete, vilket är otroligt synd, säger Rebecca Wahlström.

Mer att läsa