Gå till innehållet

Tre svenska kontor i brittiskt samarbete

Arkdes och Storbritanniens ambassad i Sverige har initierat ett utbyte där tre svenska och tre brittiska arkitektföretag ska diskutera bostadsfrågan. Slutsatserna presenteras på ett publikt seminarium i slutet av mars.

– Vi hoppas att det kommer att generera goda idéer till förbättringar av bostadsdesignen i båda städerna, men även skapa varaktiga relationer mellan deltagarna och kanske leda till framtida samarbeten mellan dem, säger David Cairns, Storbritanniens ambassadör i Sverige i ett pressmeddelande.

Samarbetsprojektet heter Housing design exchange: London/Stockholm och finansieras av den brittiska ambassaden. Från London deltar Mae architects, Lynch architects och VPPR architects. Från Stockholm deltar Belatchew arkitekter, Kod arkitekter och Jägnefält Milton. De sex arkitektföretagen har valts ut av Arkdes för sitt engagemang men också för sina olika sätt att arbeta med bostadsfrågan.

– Vissa är innovativa i sitt arbete med regelverk, andra är extremt talangfulla designer och ytterligare är politiska och sociala röster, säger Kieran Long, Arkdes överintendent.

Enligt Kieran Long står London och Stockholm inför samma utmaning: att skapa bostäder åt sina växande befolkningar. Men situationerna i de båda städerna skiljer sig också åt, menar han. Stockholm har exempelvis fördelen att äga mer mark, medan de brittiska arkitekterna har en starkare ställning.

– Sedan jag kom till Sverige har jag sett ett behov av att samtalet om hur saker designas och levereras sätts i en internationell kontext. Både Sverige och Storbritannien måste bygga hundratusentals bostäder och här tror jag att en dialog kan ge de båda arkitektgrupperna perspektiv och inspiration, säger Kieran Long.

Utbytet kommer sammanfattas under ett publikt seminarium på Arkdes den 27 mars. Om satsningen blir lyckad är tanken att fler kontor involveras.

Mer att läsa