Gå till innehållet

Tobias Olsson ska leda Sveriges Arkitekter

Den 30 juni tillträder Tobias Olsson som Sveriges Arkitekters nya förbundsdirektör. Framöver utlovar han nya strategiska samarbeten, och ett mer inkluderande klimat.

– Det känns fantastiskt kul att få det här förtroendet!

Han strålar med hela ansiktet, uppenbart lycklig över att det äntligen är klart. Den vita telefonen surrar med täta mellanrum där vi sitter i Sveriges Arkitekters bibliotek på Storgatan i Stockholm. Pressmeddelandet har just skickats ut och nu är det många som vill gratta, intervjua och ställa frågor. Själv har Tobias Olsson vetat att han kanske skulle få ta över rodret ett bra tag nu. En enig styrelse såg honom som rätt person för jobbet tidigt i våras, och undrade om han var intresserad. Det var han.

– Det var en fråga som var svår att svara nej på. Sedan kändes det inte som ett milslångt kliv. Jag har ju varit med i de flesta strategiska diskussionerna den senaste tiden.

Han tillträder på arkitektur- och designdagen i Almedalen, en symbolisk tidpunkt för den politiskt engagerade samhällsplaneraren. Fram tills nu har han varit arkitekturpolitisk chef på Sveriges Arkitekter. Med sig har han också gedigen kunskap om stadsbyggandets regelsystem och hur man driver lobbying från jobben som strateg på Länsstyrelsen och verksamhetschef på intresseorganisationen Jagvillhabostad.nu.

– De två erfarenheterna går väldigt bra ihop. Jag har en förståelse för regelverket men vet också hur man kan förändra det.

Tobias Olsson har varit fritidspolitiker i Miljöpartiet sedan 2011 och säger att den erfarenheten varit viktig för det påverkansarbete han gjort för Sveriges Arkitekter.

– Men nu avsäger jag mig alla politiska uppdrag för att kunna företräda alla medlemmar.

 

Hans första uppgift som direktör blir att tillsammans med förbundet ta fram det verksamhetsprogram som stämman ska besluta om i höst. Till grund ligger bland annat en nyligen genomförd medlemsundersökning, omvärldsspaningar och diskussioner med lokalföreningarna.

– Nu gäller det att hitta den gemensamma visionen för vart vi ska, både på två och tio års sikt.

Sammanställningen av medlemsundersökningen är ännu inte offentlig. Men Tobias Olsson berättar att det intressantaste resultatet i hans ögon är att det arkitekturpolitiska arbetet ses som viktigast av flest. På frågan om det kommer ske på bekostnad av det fackliga arbetet, som också rankas mycket högt, är svaret tvärsäkert nej.

– Utan våra medlemmar är vi ingenting, den fackliga biten är grundbulten i allt vi gör. Men utvecklingsfokus ligger på det vi inte är lika duktiga på, och det är att förklara vad arkitektur är och faktiskt kan göra.

Han säger att han alltid varit nyfiken på den större skalan, av stadsrummet och vem som har makt över människors livsmiljö. I tjugoårsåldern bestämde han sig därför att bli samhällsplanerare och inte arkitekt, ett yrke han förknippade med illustration och gestaltning.

– Om jag hade vetat hur mycket mer man kan göra som arkitekt kanske jag hade valt annorlunda. Men för att inte vara arkitekt vet jag ändå extremt mycket om arkitektur!

Att få saker att hända genom att koppla samman olika personer och aktörer är ett annat driv. Under hans ledarskap utlovas också fler strategiska samarbeten och ett Sveriges Arkitekter som tar rejält större plats i samhällsdebatten. Men allra viktigast för Tobias Olsson är att medlemmarna bjuds in så att var och en känner sig delaktig i det arbete som förbundet gör, om det så är att twittra, skriva en debattartikel eller ordna en arkitekturfestival.

– Jag vill arbeta för ett mer inkluderande klimat. Det gäller att få med alla som ambassadörer för arkitekturen. För det måste man veta hur och vad man kan göra, och det är det vi ska prata om. I och med valet i höst och den arkitekturpolitiska utredningen har vi ett nytt påverkansfönster. Det är dags att mobilisera!

Tobias Olsson

Ålder: 36.

Bor: Uppväxt i Karlskoga, haft sitt hem i London, Paris, Wien, Phnom Phen och bor idag med sin tjej vid Mariatorget i Stockholm.

Utbildning: Samhällsplanerarlinjen med inriktning kulturgeografi vid Stockholms universitet och Bartlett School of Planning. Kurser i statsvetenskap, nationalekonomi, statistik och konstvetenskap.

Karriär: Arkitekturpolitisk chef (Sveriges Arkitekter 2012–2014); fritidspolitiker Miljöpartiet (Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad 2011–2014, bolagsstyrelsen Svenska Bostäder och Stadsholmen 2011–2014); strateg åt länsledningen och utvecklingsledare på bostadsenheten (Länsstyrelsen i Stockholm 2009–2012); verksamhetschef (jagvillhabostad.nu 2005–2008); Map maker (Khmer Architectural Tours 2005).

Dold talang: ”Jag är en jävel på att simma. “

Mer att läsa