Gå till innehållet

Tio viktiga saker att tänka på när du startar eget

Din egen motivation är helt avgörande för hur det går att starta egen firma. Det menar arkitekten Peter Sahlin som har mångårig erfarenhet av att driva arkitektföretag och som föreläser på Sveriges Arkitekters starta eget-kurs,

– Du måste börja med att fråga dig varför du vill starta och driva eget, säger Peter Sahlin.

Har du ingen lust att driva ett företag så ska du nog satsa på en anställning istället. För även om fyra av fem arbetsdagar är roliga kan det blåsa hård motvind ibland – och det är många timmar som kommer att gå åt till att formulera anbud eller skriva avtal istället för att gestalta och skapa.

Det gäller att tänka efter ordentligt, är det här något som passar mig?

– Du tar alltid en risk när du startar företag, både ekonomiskt, din goodwill och till viss del även vad gäller hälsan, för ibland  kan det bli riktigt stressigt. Så du måste veta varför det är viktigt för dig att driva eget, så att du vågar ta risken, säger han.

Men nu är marknaden väldigt bra och det finns mycket jobb.

– Just nu är det guldläge att starta företag, men spring inte på alla bollar. Släpp de jobbiga och satsa på de där perfekta inläggen som är lätta att göra mål på, säger han.

Tio saker att tänka på

  1. Fråga dig själv varför du vill starta eget. Formulera vad du vill uppnå och vad du är bra på.
  2. Vad vill du jobba med? Skriv en affärsplan, den behöver inte vara lång och konstig, men bör innehålla dina mål och hur du ska uppnå dem.
  3. Ska du starta på egen hand eller med andra? Fundera på vilken bolagsform som skulle passa bäst. Se till att skriva ordentliga avtal om ni är fler än två delägare – det behövs både när det går bra och dåligt.
  4. Hitta en bra lokal, gärna tillsammans med andra småföretagare. Det kan ge både stöd och kanske uppdrag. Dessutom kan ni tillsammans ha råd med bättre utrustning än du skulle ha hemma vid köksbordet.
  5. Engagera dig i olika nätverk. Du är en entreprenör nu, därför måste du också leva så. Ta med visitkorten och ett nyfiket sinne,  då du går ut från kontoret. Alla företag och privatpersoner har behov av en arkitekt, någon eller några gånger i livet.
  6. Skaffa en företagsförsäkring.
  7. Köp tjänster för det som du tycker är svårt och tråkigt.
  8. Sitt inte och vänta vid telefonen, sök upp beställarna. Och när de ringer kan du inte tveka. Ibland måste du lova lite mer än du vet att du kan hålla – sedan hittar du  ett sätt att leverera.
  9. Ta ordentligt betalt. Det är viktigt att ha en löpande och tydlig kommunikation med kunden så att de inte har felaktiga förväntningar. Specificera vad som ingår och vad det kostar – och var framför allt tydlig med vad som inte ingår så att ni kan ta betalt om projektet sväller eller kunden inte kan bestämma sig.
  10. Tänk långsiktigt. Hur vill du växa och bygga ditt varumärke därefter? Det gäller att skapa ett bra team som kompletterar dig. Jag har alltid strävat efter att anställa de som är smartare än jag själv. Och … du måste våga delegera – både ansvar och roliga arbetsuppgifter.

Mer att läsa