Gå till innehållet

Tajt tidplan får danskar att släppa uppmärksammat uppdrag

Danska kontoret Lundgaard & Tranberg överger profilprojektet Urban Escape i centrala Stockholm. Deras förklaring är att ekvationen med ännu öppna programfrågor, en pressad tidplan och arbete på distans inte gick ihop.

– Det är klart att vi gärna hade följt projektet hela vägen i mål, det brukar vi ju göra. Men i det här fallet var det inte praktiskt möjligt. Vi hade inte resurser att vara på plats så mycket som vi skulle behöva i bygghandlingsskedet, säger Robert Janson, uppdragsansvarig arkitekt på Lundgaard & Tranberg.

Det var 2014 som danska Lundgaard & Tranberg efter parallella uppdrag blev anlitade för att rita en ny profilbyggnad i kvarteret kring Gallerian i Stockholm, med AMF Fastigheter som byggherre. Detaljplanen för bygget godkändes före sommaren och Lundgaard & Tranberg har varit anlitade för att ta fram systemhandlingarna. Men nu blir det svenska arkitektkontoret Ahrbom & Partner som slutför projekteringen och som ensamma kommer att stå för bygghandlingarna.

– I ett kommersiellt projekt där många programfrågor kommer upp sent i bygghandlingsskedet krävs det att vi som arkitekt är på plats och kan vara med på blixtinkallade möten, annars förlorar vi kontrollen. Eftersom vi inte hade resurser för att ständigt vara på plats kom vi överens om att det var bättre att överlåta arbetet åt Ahrboms, säger Robert Janson.

Fenomenet att arkitekter blir utbytta när det är dags för projektering har uppmärksammats som ett allvarligt problem inom branschen de senaste åren men Robert Janson på Lundgaard & Tranberg vill understryka att detta inte handlar om ett sådans typiskt arkitektbyte. Lundgaard & Tranberg valde nämligen Ahrboms som samarbetspartner redan i detaljplaneskedet och det svenska kontoret har i ett års tid varit med och tagit fram systemhandlingarna för projektet.

Är det Lundgaard & Tranberg eller Ahrbom & Partner som i slutänden kommer att stå som arkitekter för projektet?

– Vi står självklart för huset och vi räknar med att slutresultatet också blir något vi står för fullt ut. Samtidigt vill vi inte ta åt oss all cred. Mycket arkitektur kommer till också i bygghandlingsskedet. Vi vill beskriva det som ett samarbete, säger Robert Janson.

Niklas Haglund på AMF Fastigheter är projektchef för Urban Escape. Han säger att kostnaderna självklart är en anledning till att man inte har bägge kontoren ända in i mål men han känner sig också helt bekväm med lösningen.

– Om Ahrbom & Partner inte hade varit med och tagit fram systemhandlingarna, då hade jag varit orolig för hur vi skulle ro det här i land. Men nu tycker jag att det är fullt naturligt att Ahrbom & Partner får säkerställa detaljerna som gör att vi får det fantastiska hus som vi lovat staden och oss själva. Huvuddragen är redan satta, säger han.

Per Ahrbom på Ahrbom & Partner kallar Lundgaard & Tranbergs förslag på byggnad för genialiskt.

– Vi är glada och stolta över att ha fått förtroendet av både Lundgaard & Tranberg och AMF Fastigheter att rita klart huset, säger han i ett pressmeddelande.

Mer att läsa