Gå till innehållet

Sveriges högst belägna byggnad på plats

Säkerhetsstugan på Kebnekaises sydtopp, ritad av Murman arkitekter, har lyfts upp bit för bit med helikopter och sedan byggts ihop på över 2000 meters höjd.

Det var 2014 som Svenska Turistföreningen beslutade att bygga en ny säkerhetsstuga på Kebnekaise, för akut skydd vid behov. Stugan står nu på en platå strax nedanför sydtoppen.

Sydtoppen är idag Sveriges högsta punkt men glaciären sjunker i höjd och inom ett par år räknar man med att nordtoppen är högst. Eftersom nordtoppen då troligtvis blir den topp med flest besökare, har man valt att lägga den nya säkerhetsstugan så nära kammen till de två topparna som möjligt.

Med bara två snöfria månader om året är toppen av Kebnekaise en av de platser i landet med hårdast klimatförhållanden. Stugan är 4,5 x 9 meter och består av ett stort rum med sittbänkar där upp till 21 personer ryms. Tack vare sin form värms den snabbt upp av kroppsvärme eller spritkök. Tak och väggar lutar snett utåt för att hindra snön från att dreva igen.

Säkerhetsstugan står på gjutna plintar. Pelare i massivt trä lyfter stugan, som också är konstruerad i massivt trä, en meter ovan mark.

Mer att läsa