Gå till innehållet

Svenskt projekt nominerat till europeiskt återbrukspris

Gasverket i Stockholm och dess landskapsarkitektur lyfts av kulturarvsorganisationen Architectural Heritage Intervention som ett av Europas bästa exempel på återbruk i historiska industriområden.

Det är den spanska organisationen AHI (Architectural Heritage Intervention) som vartannat år delar ut pris i kategorierna byggnad, yttre miljö, planering och dokumentation. Syftet är att visa föredömen för arkitektonisk restaurering och återbruk i historiska industriområden.

Gasverket i Stockholm var en av fyra nominerade i kategorin yttre miljö.

– Gasverksområdet i Stockholm är ett klassiskt stycke industrihistoria, till största delen från andra halvan av 1800-talet. Området består av ett 20-tal tegelbyggnader däribland de två Gasklockorna, ritade av Ferdinand Boberg. Därjämte gränder, stråk, torg, platser och en park. Det är denna gasverkets gamla struktur som återbrukas, inte bara enskilda byggnadsdelar, förklarar Thorbjörn Andersson, som tillsammans med Staffan Sundström är ansvarig landskapsarkitekt på Sweco architects, i ett pressmeddelande.

Vann kategorin gjorde den ekologiska restaureringen av trädgården vid El Tanque Cultural Space i Santa Cruz på Teneriffa, av spanska arkitekten Fernando Menis.

Vinnare i kategorin byggnad blev brittiska David Chipperfields restaurering av Berlins nationalmuseum.

Mer att läsa