Gå till innehållet

Svenskar vinner norsk museitävling

Arkitektteamet Lipinski Lasovsky Johansson, med två svenska deltagare, har ritat vinnarförslaget i tävlingen om en ny byggnad för Norsk skogsfinsk museum i Svullrya i Norge.

Den internationell tävlingen om att utforma det cirka 2000 kvadratmeter stora museet lockade 203 deltagare. Vinnarförslaget Finnskogens hus beskrivs som en hybrid mellan skog och hus, med ett stort grönt tak och en fasad av träpelare.

– På håll framstår pelarskogen som ett skogsbryn. När man närmar sig öppnar pelarskogen upp sig likt en glänta som avslöjar huvudentrén, förklarar Filip Lipinski, en av de svenska arkitekterna i vinnarteamet som även består av Hanna Johansson från Sverige, Juras Lasovsky från Tjeckien och Andrea Baresi från Italien.

Arkitekterna är baserade i Köpenhamn.

– Vi fyra i teamet möttes i Köpenhamn och blev goda vänner. Tre av oss (jag, Juras och Hanna) började delta i öppna arkitekttävlingar för två år sedan, såklart med målsättningen att vinna och bygga upp ett gemensamt kontor, säger Filip Lipinski.

Tävlandet blev framgångsrikt direkt. Segern kom efter en andraplats i tävlingen om Skellefteås kulturhus och ett tredjepris i tävlingen om Nya Kungsberget, om en skola med mera i Linköping.

– År 2018 fick en fantastisk start när vi fick telefonsamtalet från Norge! Tanken nu är att vi startar ett kontor i Köpenhamn så fort arbetet med muséet startar, säger Filip Lipinski.

Lipinski Lasovsky Johanssons vinnarförslag har grönt tak och fasaden utgörs av runda pelare i trä med ett bakomliggande klimatskal av glas, varierat med slutna trälamellbeklädda partier.

Utöver utställningar ska byggnaden innehålla museishop, kontor, auditorium, bibliotek och kafé.

 

Mer att läsa