Gå till innehållet

Svenska arkitekter i utställning om kvinnor

Ingrid Wallberg är en av de svenska arkitekter som lagts till i vandringsutställningen Buone nuove på Italienska kulturinstitutet till den 20 mars.

Fyra svenska arkitekter ingår i en vandringsutställning om kvinnliga arkitekter som nu visas i Stockholm fram till den 20 mars. Ingrid Wallberg, Ingeborg Waern Bugge samt nu verksamma Anna Chavepayre och Josefina Nordmark lyfts fram som pionjärer för sin tid.  

Ingrid Wallberg var den första kvinnan i Le Corbusiers ateljé i Paris 1927 och första kvinna att starta eget ritkontor i Sverige, vilket beskrivs i boken Ingrid Wallberg: arkitekt och funktionalist av Anne Brügge. Ingeborg Wærn Bugge var fjärde kvinna att antas till arkitektutbildningen i Stockholm. Hon ritade bland annat lanthushållsskolor, hem för ensamma mödrar och Roggeborgen i Strängnäs och hon skrev också flera böcker och artiklar. Anna Chavepayre är en svensk arkitekt verksam i Frankrike och Josefina Nordmark driver det egna företaget Nordmark och Nordmark.

Utställningen Buone Nuove – good news. Women changing architecture utgår från nationalmuseet MAXXI i Rom och visas på Italienska kulturinstitutet i Stockholm till den 20 mars.

Mer att läsa