Gå till innehållet

Striden om Y-blokka fortsätter – kan avgöras i domstol

Flera norska föreningar stämmer den norska staten. Detta efter att regeringen trots stora protester har valt att gå vidare med en rivning av byggnaden Y-blokka.
– Vi har inget annat val, säger Gisle Løkken, ordförande i Norske arkitekters landsforbund, till NRK.

I slutet av 2019 deklarerade den norska regeringen att Y-blokka kommer att rivas. Bakgrunden är de omfattande skador som regeringskvarteret i Oslo drabbades av vid terrorattentatet den 22 juli 2011. 

Den långa vägen fram till beslutet har kantats av protester från flera håll och många har tagit strid offentligt för byggnaden som är ritad av Erling Viksjø. 

Gisle Løkken kommenterade regeringens besked i Arkitekten: ”Vi menar att staten uppträder väldigt maktfullkomligt i frågan och tycker att det är svårt att förstå varför de ständigt kräver att byggnaden ska rivas”. 

Gisle Løkken.

Efter regeringens beslut i december 2019 har nu Støtteaksjonen for bevaring av Y-blokka, Norske arkitekters landsforbund, Fortidsminneforeningen och Oslo Arkitektforening gått samman för att stämma den norska staten.

Gisle Løkken hoppas att rivningen stoppas.  

– Parallellt med stämningsansökan har vi också lämnat in en begäran till fylkesmannen (motsvarande en svensk landshövding, reds. anm.) om att upphäva rivningsbeslutet, säger han till NRK. 

I förra veckan uppgav den norska regeringen att de inte hade nåtts av någon stämning, och att de fattar beslut om hur de ska gå vidare först när en sådan kommit fram. Kommun- och moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) säger till NRK att de anser sig ha följt de demokratiska spelreglerna. 

– Vi har svårt att se att det skulle finnas skäl till rättsliga åtgärder, säger han.

Mer att läsa