Gå till innehållet

Storbrand på Mejan

Igår kväll utbröt en stor brand i Kungliga Konsthögskolans grafikhus som på torsdagsmorgonen fortfarande inte var släckt. Brandkåren kämpar för att rädda byggnaden som bland annat innehåller examensarbeten och historiska föremål som riskerar att förstöras. I nuläget verkar arkitektutbildningen inte påverkas.

Enligt Kungliga Konsthögskolans presskontakt Johan Hjerpe är det inte troligt att branden påverkar arkitektutbildningen.

– Inte vad jag kan se just nu, arkitektutbildningen bedrivs i en annan byggnad.

Utbildningen, som är till för yrkesverksamma arkitekter, bedrivs periodvis och för tillfället pågår ingen undervisning. Däremot kan förstås förlusten av undervisningslokaler märkas i förlängningen.

Släckningsarbetet pågick hela natten och orsaken bakom branden är ännu inte fastställd men polisen har startat men en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Innan elden är släckt går det inte att undersöka orsaken.

Branden ska ha startat i en ateljé där det inte befann sig några studenter. Det är troligt att många studentarbeten förstörts i branden.

Trots den kraftiga branden tror även Kungliga Konsthögskolans prorektor Katarina Nitsch att övrig undervisning kommer att kunna pågå som vanligt resten av veckan.

– Absolut. Det är ju bara en byggnad som brinner. Det påverkar inte resten av undervisningen, säger hon till DN.

Mer att läsa