Gå till innehållet

Möte mellan nytt och gammalt utmaning för slottsarkitekt

Allan Ahlman är en av Sveriges 26 slottsarkitekter. Nu tar han sig an Läckö slott. Att ha ena foten flera hundra år tillbaka i tiden, andra flera hundra år fram och resten av kroppen i samtiden är en av utmaningarna, säger han.

Läckö slotts nya slottsarkitekt Allan Ahlman är ingen novis. Sedan nio år tillbaka håller han i trådarna på Bohus fästning. Till stor del handlar arbetet om att bevara de essentiella kulturvärdena samtidigt som dagens behov måste mötas. Han förklarar:

– Bohus fästning är ju en försvarsanläggning som byggdes för att vara så svår som möjligt att inta. Nu ska vi tvärtom göra det så enkelt som möjligt för alla att ta sig in.

En lösning blev att bygga en hiss i fästningen, utan att den störde ögat. Tillgänglighetsanpassningen tror han blir en av de större utmaningarna även på Läckö slott.

– Det kan nog vara ännu svårare där med alla hundra rum som finns. Att komma in med rullstol överallt går nog inte, men vi kanske åtminstone kan göra det möjligt att nå alla olika delar av slottet, säger han.

En annan utmaning är att välja material som håller länge och inte medför några långsiktiga skador. Byggnaden ska kanske stå där i 1000 år till och dåliga val kan få förödande konsekvenser.

På 60- och 70-talen användes en cementhaltig puts på Läckö slott. Den släppte inte igenom fukt, som i stället stannade kvar i väggen och gick på bjälkarna. Kalkmålningar i interiören skadades också.

Bland det roligaste, tycker Allan Ahlman, det är att jobba med byggnader som är så betydelsebärande för historien. Läckö slott byggdes först som en borg i slutet av 1200-talet. Sedan har det byggts ut och ihop under flera olika ägare under århundradenas gång.

– Man kommer inte ifrån att de som bott och arbetat där har haft en stor betydelse för samhället. De är en viktig del av vår svenska historia och det finns mycket att lära om dem genom att studera hur de har förändrat och präglat byggnaderna, säger han.

Läckö slott.

Läckö slott.

Slottsarkitekter i Sverige

  • Det finns 26 slottsarkitekter i Sverige, varav 9 kvinnor och 17 män.
  • De skriver kontrakt på sex år med möjlighet till tre års förlängning.
  • Det är inte en heltidssyssla utan de ska finnas till hand då något måste göras och hålla ett öga på hur byggnaden mår.
  • Förutom slott finns det slottsarkitekter till äldre militära befästningsverk, några parker och Riddarholmskyrkan.

Mer att läsa