Gå till innehållet

Stor design­­festival startar i Malmö

I fyra dagar fylls Malmö av design, konsthantverk och arkitektur under designfestivalen Southern Sweden design days 23–26 maj.

Det är fjärde året i rad som designfestivalen Southern Sweden design days ordnas i Malmö och hela staden används för utställningar, föreläsningar, seminarier, workshops och guidade visningar. Festivalen har fokus på hållbarhet, utveckling och innovation och årets tema är Care, att ta hand om och tillgodose andras behov.  

Bland utställare och deltagare finns många arkitekter, bland andra Kanozi, Wingårdhs, Förstberg Ling, Blick arkitektur och Our architectural office.

Arkitekten och datordesignern Amelia Henry ska visa 4D-printade arkitektoniska textilier på galleri Spark. Nybildade Snäll arkitektur ställer ut sitt arbete Quarry stories om kalkbrott och arkitektur. Den australienska designern Brad Pettitt leder ett seminarium om klimatpositiva städer och arkitekten André Pihl visar hur han kombinerar lokala byggnadstraditioner med moderna uttryck i hus med stråtak.

Ett hus på en trailer är täckt med många blåa sfärer. Det står parkerat på en gata med växter, två cyklar och en röd vagn i närheten. Himlen är delvis molnig.

Åsa Ståhl, Stephan Hruza och Svenja Keune anpassar ett hus för olika årstider och tar det med på hjul till designdagarna.

Under designdagarna delar Region Skåne också ut ett designpris som uppmärksammar designdisciplinens betydelse för hållbar utveckling. Årets pristagare är Ateljé Schultz Lindberg som får priset för projektet Encyklopedi över Antropocen i Eslövs stadsbibliotek under 2023.

Huvudtalaren Stephen Burks är känd för att införliva hantverk och vävning i produktdesign. Han är också den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson design residency. Sedan i mitten av maj i år bor och verkar han i ett hus i Värnamo från 1955, ritat av arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson för Vandalorums grundare Sven Lundh.

Southern Sweden design days arrangeras av Form design center. Se hela programmet på southernswedendesigndays.com.

Mer att läsa